Noms dels bombers morts a l'incendi d'Horta de Sant Joan

A judici els dos acusats de l'incendi d'Horta de Sant Joan per la mort de 5 bombers

El jutge ha dictat l'obertura del judici oral, encara sense data, i demana als acusats més de 8 milions d'euros d'indemnitzacions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendi Horta de Sant Joan

Els dos acusats de l'incendi d'Horta de Sant Joan, en què van morir 5 bombers de la Generalitat, aniran a judici 10 anys després del foc. Ho ha decidit el jutjat d'instrucció núm. 1 de Gandesa, que ha dictat l'obertura del judici oral contra els dos presumptes culpables del foc, Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner. La Fiscalia els demana 20 anys de presó per un delicte d'incendi forestal, cinc delictes d'homicidi imprudent i un de lesions imprudents.

El foc d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, va començar el 20 de juliol de 2009 i no es va extingir fins al 4 d'agost. Es van cremar 1.100 hectàrees. Dels 6 bombers que hi van quedar atrapats, 4 van morir a l'incendi i un cinquè dies després a l'hospital. L'únic supervivent va patir ferides de gravetat.

 

 

La causa contra els dos acusats s'ha de remetre a l'Audiència de Tarragona perquè concreti la data del judici, que serà amb jurat popular.

En una peça separada sobre la responsabilitat econòmica dels acusats, el jutge els demana 8,2 milions d'euros en concepte d'indemnitzacions a les famílies i per fer front als danys materials i mediambientals.  

En un primer moment, el foc es va atribuir a un llamp, però finalment, mig any després, es va detenir els dos joves que van reconèixer haver iniciat el foc accidentalment. Havien estat contractats per la Generalitat per netejar els boscos. Poc després els acusats van quedar en llibertat amb càrrecs.


Un abans i un després

La controvertida gestió de l'incendi d'Horta i les condicions en què van morir els bombers, atrapats pel foc, ha estat investigada i ha generat un canvi de protocols, amb 66 mesures tècniques per millorar la seguretat dels bombers. Fins aleshores la prioritat era aturar les flames al més aviat possible, mentre que actualment se "sacrifica més territori" si així l'extinció té menys riscos per als bombers.

Precisament l'incendi de Capellades, que segueix actiu, recorda els riscos de l'incendi d'Horta, amb un perímetre controlat de forma intermitent i amb molts focus secundaris, que fan que els bombers es puguin trobar enmig de dues columnes de flames.
 

 

 

ARXIVAT A:
Incendi Horta de Sant Joan Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut