Barcelona

El Parlament comença a investigar l'incendi d'Horta en què van morir cinc bombers

Han passat més de sis mesos des del foc que va cremar Horta de Sant Joan, però els efectes col·laterals encara cuegen, sobretot en l'àmbit polític. La comissió parlamentària d'investigació de l'incendi que va provocar la mort de cinc bombers ja s'ha constituït i aquest dimarts votarà les compareixences, que començaran la setmana que ve. El president de la comissió, Higini Clotas, ha demanat rigor i serietat en els treballs d'investigació. Abans i en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Clotas ha dit que confia que en dos mesos estarà ellestida i que, previsiblement, José Montilla no hi haurà de comparèixer.

Actualitzat
Després dels últims esdeveniments que evidenciaven que la causa principal de l'incendi no havia estat un llamp, tal com s'havia assegurat inicialment des del govern, sinó l'acció de dos joves que haurien provocat el foc, alguns partits catalans de l'oposició van demanar que s'obrís una investigació per aclarir els detalls del cas, i esbrinar si realment el govern va actuar amb descoordinació i de forma precipitada. Tot i l'oposició del tripartit, la petició va tirar endavant amb el suport de Convergència i Unió, el PP i Ciutadants.

La comissió ja treballa

La comissió d'investigació ja s'ha constituït i, per tant, ha començat a treballar. El president del Parlmanet, Ernest Benach, hi ha donat llum verda. Després, el president de la comissió, el socialista Higini Clotas, ha exposat el "full de ruta" de la feina d'investigació.  

Des de CiU, Jordi Turull, ha dit que volen saber si el govern va amagar informació. Jaume Bosch, d'IC-EU, li ha contestat que la comissió aclarirà els fets.

La comissió està formada per 14 membres: 3 diputats de CiU, 3 més del grup socialista Ciutadans pel Canvi, i 2 diputats per cada un dels alres quatre grups. Aquest dimarts votaran les compareixences, que començaran la setmana que ve en tres fases.

La primera serà la dels tècnics i bombers, la segona la dels comandament, i la tercera la dels consellers de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i d'Interior, Joan Saura. Higini Clotas ha explicat que, segurament, José Montilla no hi haurà de comparèixer. CiU proposa 50 noms i el tripartit entre 25 i 30.
 
El president de la Generalitat, però, s'ha mostrat disposat a donar explicacions i ha assegurat que el govern ha actuat sempre amb transparència. José Montilla ha defensat la gestió del cas per part del seu govern i ha criticat que s'utilitzi un fet com aquest "amb finalitats electorals".

Saura surt en defensa del cos de bombers

El conseller d'Interior, Joan Saura, surt en defensa del cos de bombers coincidint amb l'inici de les tasques de la comissió d'investigació. En una carta publicada a "El Periódico" Saura, diu que tenim un dels millors cossos de bombers, amb un prestigi consolidat internacionalment.

El conseller atribueix les morts dels cinc bombers del GRAF Lleida a un seguit d'adversitats, afirma que mai s'ha fet pública tanta informació sobre la gestió d'un incendi i critica que l'oposició hagi demanat aquesta comissió quan ja hi ha oberta la via judicial i una d'interna.

Un altre diari, "La Vanguardia", publica un vídeo enregistrat pels GRAF de Barcelona on se'ls veu atrapats uns minuts durant l'incendi d'Horta i demostra el perill que van córrer sense el suport aeri. Els bombers temen veure's atrapats pel foc i intenten cobrir-se amb unes mantes que, en un cas extrem, de poc els haurien servit. Només en tenien 10 per a 30 persones i, a més, no eren les adequades. Afortudament per a ells, el vent va girar i es van salvar, a diferència dels seus companys dels GRAF de Lleida.




ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut