La Fundació fa públics els resultats de la investigació de 55 equips d'investigació en malalties infeccioses impulsada amb els donatius de l'edició 2017

36 avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties infeccioses gràcies a La Marató 2017

La Fundació ha celebrat avui l'acte del 24è retorn social de La Marató per fer públics els resultats de la recerca de 55 equips d'investigació en malalties infeccioses impulsada amb els donatius de l'edició 2017

Els fons recaptats en La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 2017 van permetre que més de 250 investigadores i investigadors impulsessin 36 projectes de recerca en malalties infeccioses, que van implicar 55 equips en el disseny de noves eines de prevenció i de diagnòstic i tractaments més eficients per guanyar anys i qualitat de vida. Ara, la Fundació n'ha presentat els resultats en el 24è retorn social de La Marató, celebrat avui a les instal·lacions de TV3.

L'acte, conduït per la periodista Helena Garcia Melero, ha comptat amb l'assistència dels 55 equips que van rebre finançament d'aquella Marató i de nombrosos membres de la comunitat científica i de la ciutadania. S'hi han presentat resultats innovadors que inclouen, entre molts d'altres, eines per optimitzar la ingesta d'antibiòtics i per reduir les possibilitats de desenvolupar resistència; mecanismes per prevenir les infeccions vinculades als catèters urinaris, així com avenços en el tractament i pronòstic de la pneumònia, la sèpsia, l'hepatitis A, el VIH o la malaltia de Chagas.

En el transcurs de l'acte, s'han fet dues tertúlies en què hi han participat dos dels professionals premiats i dues persones que van tenir infeccions i van donar el seu testimoni a La Marató del 2017.

La doctora Ester Boix, de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha dissenyat una molècula que aconsegueix reduir el desenvolupament de resistència bacteriana a l'antibiòtic. "S'ha comprovat la seva eficàcia en un sistema experimental de laboratori i proposem que s'utilitzi com a complement al tractament amb antibiòtic", explica.

 Ester Boix i Pablo Alonso han dut a terme projectes de recerca finançats per La Marató del 2017

La recerca liderada pel doctor Pablo Alonso, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, s'ha enfocat a crear recursos educatius per a professionals de la salut i pares amb l'objectiu d'optimitzar el consum d'antibiòtics en infeccions respiratòries infantils. Les eines, que consisteixen en un curs d'habilitats comunicatives i una aplicació mòbil, s'han testat en un assaig clínic dut a terme en quatre comunitats autònomes i un total de 222 centres d'atenció primària, i han implicat les famílies i tots els professionals que intervenen en el tractament dels infants: pediatria, infermeria i farmàcia. "Els resultats confirmen que aquests recursos contribueixen a optimitzar la prescripció d'antibiòtics i a disminuir les resistències que poden generar", explica el doctor Alonso. L'equip treballa actualment per perfeccionar les eines i implementar-les en tot el sistema de salut. 

Tots dos investigadors han coincidit a posar en valor el tret diferencial de la convocatòria d'ajudes de la Fundació pel fet que "implica directament la societat en la investigació i perquè impulsa tant grups de recerca emergents com consolidats, i tant recerca bàsica com aplicada, però sempre prioritzant les necessitats i el benestar dels pacients".

En la segona taula rodona hi han participat Sònia Giménez i Josep González, tots dos testimonis de La Marató 2017.

Als set anys, Sònia Giménez, que ara en té 16, va tenir una pneumònia que va derivar en sèpsia. Va passar per moltes operacions i complicacions: una aturada cardíaca, trombosi a la cama i afectació als pulmons i als ronyons. "Participar en La Marató em va donar la possibilitat de donar veu i visibilitzar una malaltia que es veu molt poc, que la gent no coneix." A la recerca, la Sònia li demanaria "més eines per als metges, perquè puguin detectar abans problemes greus com la sèpsia" i també "més suport i acompanyament per a les famílies dels pacients".

Sònia Giménez i Josep González, testimonis de La Marató 2017

Arran d'un càncer d'ossos quan tenia 24 anys, Josep González porta quatre pròtesis a la cama, de maluc, tíbia, radi i genoll. Una infecció a la pròtesi resistent als antibiòtics el va mantenir durant un any i mig provant diversos tractaments, fins que van trobar l'adequat. El Josep recorda el seu pas per La Marató com una "experiència molt emotiva" que el va ajudar "a tancar un capítol molt dur".

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, amb Helena Garcia Melero

Durant l'acte també hi ha intervingut el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, que ha destacat i agraït "l'esforç de la societat en La Marató 2017, traduït en més de 9,7 milions d'euros", així com el de les "250 investigadores i investigadors que han dut a terme els 36 projectes premiats, i que han treballat en condicions difícils durant la pandèmia de covid-19".

Els resultats dels projectes finançats per La Marató 2017 es poden consultar en aquest espai, a partir de les memòries i dels vídeos que han elaborat els mateixos investigadors i investigadores dels treballs.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut