Dimecres 28 de juny, Madrid

"Jo també vull sexe!", premi periodisme de l'ONCE

La XIX edició dels Premis Tiflos de Periodisme de l'ONCE ha premiat aquest treball en la categoria de televisió. "Jo també vull sexe!" és un documental de producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis sobre les primeres persones que fan d'assistents sexuals a casa nostra i la possibilitat que persones amb discapacitat funcional o intel·lectual visquin amb plenitud els seus drets sexuals. Es va estrenar al programa "Sense ficció" de TV3 el novembre del 2016. Des de llavors, és el programa més vist de la temporada a la carta i el segon més comentat a les xarxes socials durant l'emissió.
Imatge de "Sense ficció": "Jo també vull sexe!"

Imatge de "Sense ficció": "Jo també vull sexe!"

La dinovena edició dels Premis Tiflos de Periodisme de l'ONCE ha guardonat en la categoria de televisió el documental "Jo també vull sexe!", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, emès pel programa "Sense ficció" de TV3. El jurat ha destacat la manera com es tracta aquest tema tan delicat.

"És una delícia en la forma i en el fons perquè tracta un tema complicat: el del sexe i les persones amb discapacitat. Ho mostra a la televisió d'una manera elegant i amb persones reals. És un treball valent, sensible, respectuós. Emociona l'espectador sense fer servir morbo."

 

 

El documental s'acosta a persones que, per algun tipus de discapacitat funcional o intel·lectual, tenen dificultat per poder viure el sexe amb plenitud. S'hi recullen testimonis de famílies que s'han vist amb el dilema d'haver de masturbar els fills, de persones amb discapacitat que han descobert el sexe gràcies a l'assistència sexual o de cuidadors que han adaptat els seus serveis per convertir-se en assistents sexuals i facilitar així l'accés al sexe a les persones amb dificultats, bé ajudant l'afectat perquè obtingui el seu propi plaer o acompanyant parelles amb dificultats motores.

Davant dels que s'escandalitzen amb aquestes iniciatives i les consideren amorals, els afectats reclamen poder viure en plenitud els seus drets sexuals. Per molts, l'assistent sexual, una figura que ara comença a introduir-se a Catalunya i que en altres països ja fa anys que existeix, serà l'única manera de no morir sense haver tingut mai una experiència sexual, ni tan sols d'autosatisfacció, perquè la discapacitat els impedeix, fins i tot, l'accés als racons més íntims del seu cos. Assistents sexuals i usuaris ho expliquen en aquest documental colpidor, emotiu, vital i que vol trencar tabús a cara descoberta.

 

 

L'ONCE va lliurar els premis el dimecres 28 de juny a Madrid. En la seva intervenció, el director general de L'ONCE, Ángel Sánchez, ha agraït el treball dels professionals que:

"fan un periodisme amb majúscules, que conten històries de persones que lluiten tots els dies per ser ciutadans com la resta, fugint de la llàstima".
"Necessitem professionals que expliquin aquesta il·lusió de les persones amb discapacitat per aconseguir ser membres de ple dret dins d'aquesta societat."


Per la seva part, la presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Elsa González, ha felicitat tots els premiats i els protagonistes de cada treball:
 

"Per fer un periodisme tan constructiu, per construir societat civil i democràcia."
"Sou els que eleveu la reputació i la imatge del periodisme, que aquests moments viu hores baixes."

 

Els premis Tiflos destaquen els treballs que aposten pel periodisme social i compromès sobre l'actualitat publicats durant el 2016 i que han estat capaços de reflectir els valors relacionats amb la integració i la normalització de les persones amb discapacitat o en risc d'exclusió, així com la supressió de les barreres físiques o mentals que sovint afecten les persones que no estan en condicions de valer-se en igualtat de condicions.