Sarmale (Farcellets de col) - Romania

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Mirela Popa, Alcanar

INGREDIENTS

  • carn picada
  • costella de vedella
  • salsa de tomàquet
  • 1 got d'arròs
  • 1 col
  • 1 ceba
  • 1 pebrot
  • 1 pastanaga
  • pebre vermell
  • pebre negre
  • julivert
  • vinagre
  • sal i oli
  • aigua

PREPARACIÓ

Talleu les fulles de col per la meitat i traieu el tros de nervi central de cada meitat. Escaldeu les fulles en una olla amb aigua bullent amb un parell de grapats de sal i mig got de vinagre. Un cop escaldades, quan vegeu que ja poden ser prou flexibles per fer els farcellets, retireu-les de l'olla i reserveu-les. Ratlleu la ceba, la pastanaga i el pebrot i sofregiu-ho tot junt en una paella amb oli abundant. A mig sofregir les verdures, afegiu-hi l'arròs i la carn picada. Salpebreu-ho al vostre gust i condimenteu-ho amb força julivert trinxat. Per fer els farcellets, esteneu la fulla de col i poseu-hi en una punta una o dues cullerades del farciment de la paella; la quantitat de farciment dependrà de la grandària de la fulla de col. Cargoleu-ho i doblegueu les vores cap a dins perquè quedi un farcellet prou tancat que no es desmunti quan cogui. Procureu que no us surtin uns farcellets excessivament grossos; tot i que és entretingut, és millor fer-ne més però de mida petita. Col·loqueu els farcellets, l'un a tocar de l'altre sense deixar gaire espai entremig, en una olla o cassola de vores altes. Afegiu-hi unes quantes cullerades de salsa de tomàquet per sobre, uns quants trossos de costella de vedella i aboqueu-hi aigua fins que quedi tot cobert. A sobre de tot, poseu-hi un plat fondo de cap per avall; això farà de pes perquè els farcellets no pugin i es puguin desmuntar. Tapeu l'olla i deixeu-ho coure uns 40-45 minuts a foc mitjà. Tasteu-ho i rectifiqueu-ho de sal i pebre, si convé.