Sarmale (Farcellets de col) - Romania
- Programa: Karakia
- Cuina: Mirela Popa, Alcanar
INGREDIENTS
- carn picada
- costella de vedella
- salsa de tomàquet
- 1 got d'arròs
- 1 col
- 1 ceba
- 1 pebrot
- 1 pastanaga
- pebre vermell
- pebre negre
- julivert
- vinagre
- sal i oli
- aigua
PREPARACIÓ
Talleu les fulles de col per la meitat i traieu el tros de nervi central de cada meitat. Escaldeu les fulles en una olla amb aigua bullent amb un parell de grapats de sal i mig got de vinagre. Un cop escaldades, quan vegeu que ja poden ser prou flexibles per fer els farcellets, retireu-les de l'olla i reserveu-les. Ratlleu la ceba, la pastanaga i el pebrot i sofregiu-ho tot junt en una paella amb oli abundant. A mig sofregir les verdures, afegiu-hi l'arròs i la carn picada. Salpebreu-ho al vostre gust i condimenteu-ho amb força julivert trinxat. Per fer els farcellets, esteneu la fulla de col i poseu-hi en una punta una o dues cullerades del farciment de la paella; la quantitat de farciment dependrà de la grandària de la fulla de col. Cargoleu-ho i doblegueu les vores cap a dins perquè quedi un farcellet prou tancat que no es desmunti quan cogui. Procureu que no us surtin uns farcellets excessivament grossos; tot i que és entretingut, és millor fer-ne més però de mida petita. Col·loqueu els farcellets, l'un a tocar de l'altre sense deixar gaire espai entremig, en una olla o cassola de vores altes. Afegiu-hi unes quantes cullerades de salsa de tomàquet per sobre, uns quants trossos de costella de vedella i aboqueu-hi aigua fins que quedi tot cobert. A sobre de tot, poseu-hi un plat fondo de cap per avall; això farà de pes perquè els farcellets no pugin i es puguin desmuntar. Tapeu l'olla i deixeu-ho coure uns 40-45 minuts a foc mitjà. Tasteu-ho i rectifiqueu-ho de sal i pebre, si convé.