Kusa mahshi (Carbassons farcits) - Palestina

imatge de recurs
  • Programa: Karakia
  • Cuina: Salah Jamal, la Cerdanya

INGREDIENTS

  • carbassons (petits, rectes i prims)
  • tomàquets madurs
  • carn picada de xai
  • costella o un altre tall per coure
  • arròs
  • cebes
  • pebrot verd
  • samneh (mantega clarificada)
  • fulful bhar (barreja d'espècies)
  • cardamom
  • pinyons
  • llimona
  • alls
  • aigua
  • sal i oli

PREPARACIÓ

Renteu els carbassons i talleu-los la part de dalt. Buideu-los i renteu-los per dins i per fora. No llenceu la polpa perquè en podeu fer una sopa o una amanida.
En una paella amb una mica de samneh i un rajolí d'oli, sofregiu-hi la ceba trinxada i una mica de pebrot verd, també trinxat.
Al cap d'un parell de minuts, afegiu la carn picada a la paella. Remeneu-ho i deixeu-ho enrossir. Quan vegeu que la carn ja està a punt, afegiu-hi un polsim de julivert trinxat i condimenteu-ho amb la barreja d'espècies i el cardamom. Després ho saleu al vostre gust. Al cap d'un parell de minuts retireu la paella del foc.
Renteu l'arròs dues o tres vegades i deixeu-lo escórrer.
En un bol, barregeu-hi l'arròs amb el sofregit de la carn picada. Si us hi agraden, podeu afegir a la barreja del farcit uns quants pinyons torrats. Rectifiqueu-ho de sal, ja que l'arròs és més aviat insípid, i ja podeu farcir els carbassons tenint en compte de no omplir-los més de tres quartes parts; d'aquesta manera evitareu que, quan coguin, s'obrin o es parteixin, perquè l'arròs s'infla.
Tapeu els carbassons amb un trosset de pebrot i reserveu-los.
Prepareu la cassola en què coureu els carbassons. Trieu-ne una de vores altes. Poseu-hi uns quants trossos de carn al fons (millor costella), mitja ceba tallada, tres o quatre rodanxes de tomàquet madur, un parell d'alls, un parell o tres de rodanxes de llimona i una mica de julivert.
A sobre, col·loqueu-hi els carbassons procurant que no es destapin. Cobriu-los amb aigua calenta, rectifiqueu-ho de sal i d'espècies i deixeu-los coure amb la cassola tapada durant una hora o una hora i mitja.
Passat aquest temps, ja podeu servir els carbassons, però si voleu fer més sofisticat aquest plat, podeu daurar els carbassons en una paella amb una mica de samneh i un rajolí d'oli d'oliva. Poseu-los en una safata de servir, amb unes quantes rodanxes de llimona al voltant com a guarniment.
Torreu uns quants pinyons i quan els tingueu a punt, apagueu el foc i afegiu a la paella una miqueta de julivert trinxat; d'aquesta manera es conserva el color verd i no es crema. Escampeu-ho pel damunt dels carbassons i ja ho podreu servir.
Anar al contingut