Irish stew (Estofat irlandès) - Irlanda
- Programa: Karakia
- Cuina: Siobhán Murray, Sant Feliu de Guíxols
INGREDIENTS
- Per a 6-8 persones:
- 1'5 kg de xai
- 10-12 patates
- 5-6 pastanagues
- 2-3 cebes grans
- pebre negre
- aigua
- sal
- oli
PREPARACIÓ
Peleu les patates i deixeu-les en aigua perquè no s'oxidin. Peleu i talleu les pastanagues a bastons i deixeu-les també en aigua. Peleu i trossegeu les cebes.
Poseu una olla al foc amb un bon raig d'oli d'oliva. Quan sigui calent, poseu-hi els talls de carn. Deixeu que coguin durant uns quants minuts a foc viu, remenant-ho de tant en tant. Retireu la carn de l'olla i reserveu-la. Aboqueu l'oli i el suc de la cocció en un bol i reserveu-lo.
Torneu a posar l'olla de coure el tall al foc i enrossiu-hi els trossos de ceba. Escorreu la pastanaga que teniu en remull i, passats un parell de minuts, afegiu-la a l'olla. Deixeu que enrosseixi durant uns 6-8 minuts.
Talleu dues o tres patates a rodanxes i afegiu-les a l'olla; això farà que durant la cocció es desfacin i ajudin a espessir el suc. Remeneu-ho i torneu a posar a l'olla els talls de carn i el suc de coure'ls que heu reservat. Afegiu-hi aigua fins que quedi tot cobert. Salpebreu-ho generosament i remeneu-ho. Per últim, poseu a l'olla la resta de patates a trossos grossos o senceres, si són petites. Tapeu-ho i deixeu que faci xup-xup durant 1 hora com a mínim. De tant en tant, retireu l'escuma que es fa durant la cocció.
Cap al final de la cocció, rectifiqueu de sal i pebre, si convé. Serviu aquest estofat ben calent.
Poseu una olla al foc amb un bon raig d'oli d'oliva. Quan sigui calent, poseu-hi els talls de carn. Deixeu que coguin durant uns quants minuts a foc viu, remenant-ho de tant en tant. Retireu la carn de l'olla i reserveu-la. Aboqueu l'oli i el suc de la cocció en un bol i reserveu-lo.
Torneu a posar l'olla de coure el tall al foc i enrossiu-hi els trossos de ceba. Escorreu la pastanaga que teniu en remull i, passats un parell de minuts, afegiu-la a l'olla. Deixeu que enrosseixi durant uns 6-8 minuts.
Talleu dues o tres patates a rodanxes i afegiu-les a l'olla; això farà que durant la cocció es desfacin i ajudin a espessir el suc. Remeneu-ho i torneu a posar a l'olla els talls de carn i el suc de coure'ls que heu reservat. Afegiu-hi aigua fins que quedi tot cobert. Salpebreu-ho generosament i remeneu-ho. Per últim, poseu a l'olla la resta de patates a trossos grossos o senceres, si són petites. Tapeu-ho i deixeu que faci xup-xup durant 1 hora com a mínim. De tant en tant, retireu l'escuma que es fa durant la cocció.
Cap al final de la cocció, rectifiqueu de sal i pebre, si convé. Serviu aquest estofat ben calent.