Cuscús de les set verdures (Cuscús de les set verdures) - Comunitat jueva

INGREDIENTS

  • 1 kg de cuscús
  • 1 kg de jarret de bou
  • ossos de bou
  • cigrons
  • 1 ceba gran
  • 1 col petita
  • 4 naps petits
  • 4 carbassons
  • 1 tall de carbassa
  • 3 o 4 pastanagues
  • tomàquet triturat
  • cúrcuma
  • 3 cullerades d'oli de gira-sol
  • sal

PREPARACIÓ

En una olla amb un raig d'oli, prepareu un sofregit de ceba i tomàquet i, després, afegiu-hi la carn i els ossos i uns tres grapats de cigrons (que haureu tingut en remull tot un dia). Salpebreu-ho al vostre gust i condimenteu-ho amb una mica de cúrcuma. Deixeu-ho coure uns 15 minuts (la carn anirà perdent l'aigua que té).
Trossegeu la col i incorporeu-la a l'olla. Aboqueu-hi aigua fins que la col quedi coberta. Tapeu l'olla i deixeu-ho coure durant una hora.
Passada aquesta hora l'aigua haurà reduït força. Afegiu-hi els naps i les pastanagues senceres. Si convé, afegiu-hi una mica més d'aigua i deixeu-ho coure mitja hora més.
Després incorporeu a l'olla el carabassó i la carabassa. Mentretant, prepareu el cuscús: barregeu 3 cullerades d'oli i la sal amb el cuscús i mig litre d'aigua calenta. Remeneu-lo perquè quedi tot barrejat i deixeu-lo reposar (us ha de quedar humit).
Quan els grans de cuscús hagin absorbit tota l'aigua, ja el podreu coure a la cuscussera, amb prou aigua a l'olla per coure'l al vapor.
Al cap d'una mitja hora traieu-lo del foc i afegiu-hi un parell de gots d'aigua freda. Deixeu-lo reposar una altra vegada, com a mínim uns 15 minuts (notareu com els grans s'inflen). Com més reposi, més bo serà.
Un cop inflat, torneu-lo a posar dins la cuscussera i deixeu-l'hi fins que torni a sortir vapor de dins.
Serviu el cuscús a taula en tres plats diferents: en un, el gra, en un altre, les verdures i en l'altre, la carn.