Cocada de coco y piña (Postres de coco i pinya) - Colòmbia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Flor Valencia, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 coco
  • 1 pinya
  • 4-5 claus d'olor
  • 1 canó de canyella
  • formatge fresc
  • pell de llimona
  • panela
  • aigua
  • llet
  • llet evaporada
  • llet condensada

PREPARACIÓ

Amb l'ajuda d'un tirabuixó per obrir ampolles, feu un forat al coco i buideu-ne el suc en un got; reserveu-lo. Després, obriu el coco. Si ho voleu fer a l'estil de l'àvia de la Flor, poseu-lo un moment sobre el foc -com si el volguéssiu escalivar- i després doneu-li uns cops amb un martell. L'escalfor farà que el coco s'obri amb més facilitat. Ratlleu el coco i reserveu-lo.
Peleu i talleu la pinya a trossos ben petits. Reserveu-la.
En una cassola de vores altes, desfeu-hi un bon tros de panela amb una mica de l'aigua del coco, prèviament colada per treure'n les brosses de la closca que hi pugui haver. Quan es comenci a desfer, afegiu-hi el coco ratllat. Aneu remenant, de tant en tant, perquè el bloc de panela es vagi desfent i el coco ratllat en quedi impregnat. Acabeu d'afegir-hi la resta de l'aigua del coco.
Després, incorporeu-hi la pinya, els claus d'olor, un tros de canó de canyella esmicolat, la pell d'una llimona, un pot de llet evaporada, un got de llet i una mica de llet condensada. Deixeu que tot plegat cogui durant 1 hora aproximadament, remenant molt sovint perquè no s'enganxi.
Serviu la cocada amb uns quants trossos de formatge fresc per sobre, que contrarestaran la dolçor d'aquestes postres.