Be chu guim chi (Col xinesa fermentada) - Corea del Sud

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Sook Lee Sin, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 1'5 kg de guim chi:
  • 1 col xinesa
  • 1 manat de cebes tendres
  • 1 daikon (rave japonès)
  • 1 pastanaga
  • 1 cabeça d'alls
  • 3 cc d'arrel de gingebre
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1 pera madura
  • 1 cullerada de salsa coreana de calamars
  • 2 cullerades de salsa coreana de seitons
  • 2 cullerades de gambetes salades
  • 4-5 cullerades de bitxo mòlt
  • 1 cullerada de farina d'arròs
  • 1 cullerada de llavors de sèsam torrat
  • sal

PREPARACIÓ

Talleu la col en dues meitats al llarg; si talleu només la part del tronxo, i amb les mans l'acabeu de partir, aconseguireu que les fulles quedin senceres. Retireu el tronxo de cada meitat perquè la sal hi penetri amb més facilitat.
Poseu uns quatre dits d'aigua i un parell de cullerades de sal en un recipient prou ample com perquè hi càpiguin les dues meitats de col estirades. Passada una estona, escorreu-les i col·loqueu-les en un altre recipient més ample i més fons.
Aneu aixecant les fulles de col d'una en una i poseu-hi sal entremig. Deixeu-ho reposar, com a mínim, durant 4 o 5 hores perquè les fulles s'estovin. Després esbandiu les fulles de col i deixeu-les escórrer durant 1 hora.
Mentrestant podeu preparar la salsa. Peleu els alls i el gingebre i trinxeu-los junt amb el pebrot, la pera i les gambetes salades. Condimenteu-ho amb la salsa de calamars i la de seitons. Després afegiu-hi el bitxo mòlt, les llavors de sèsam i la farina d'arròs prèviament desfeta en una mica d'aigua calenta.
Trinxeu la pastanaga, el rave i les cebes tendres i barregeu-ho amb a salsa.
Unteu les fulles de col, d'una en una, amb la salsa i aneu-les posant dins un recipient o una bossa de plàstic.
Deixeu-ho reposar un dia com a mínim abans de menjar-ne.