Bandeja paisa (Plat combinat colombià) - Colòmbia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Vicky Castaño, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 8-10 persones:
  • fesols "cargamanto"
  • 1 plàtan mascle
  • orella de porc
  • ous (1 per persona)
  • 8-10 salxitxes o xoriços
  • 8-10 talls de cansalada
  • 1,5 kg de vedella per estofar
  • 2 cebes
  • 6 tomàquets
  • 20 patacones
  • 4-5 alvocats
  • 8-10 tajadas
  • 8-10 arepas
  • guiso
  • arròs

PREPARACIÓ

La vigília poseu els fesols en remull. Si no en trobeu del tipus "cargamanto", en podeu posar del país.
Poseu els fesols amb l'aigua del remull en una olla de pressió amb l'orella de porc tallada a trossos i el plàtan mascle sencer. Tapeu l'olla i deixeu que cogui durant 1 hora.
Després, destapeu l'olla i retireu-ne el plàtan mascle i una mica del brou dels fesols. Tritureu-ho i afegiu-ho a l'olla. Rectifiqueu de sal, si convé, i deixeu que segueixi fent xup-xup una estona més, però amb l'olla destapada.
Afegiu-hi 4 cullerades de guiso i deixeu-ho coure 5 minuts més.
En una altra olla amb aigua fins a la meitat feu-hi coure la carn de vedella tallada a daus, una ceba i quatre tomàquets sencers. Saleu-ho generosament i deixeu que cogui durant 1 hora aproximadament.
Un cop la carn sigui cuita, retirteu-la de l'olla, deixeu-la refredar i trinxeu-la fins que quedi molt fina. A Colòmbia d'aquesta carn en diuen molida, de tan fina com la deixen.
Poseu aquesta carn en una cassola amb un raig d'oli, una ceba trinxada i un parell de tomàquets tallats ben petits. Remeneu-ho i saleu-ho al vostre gust. Deixeu-ho al foc una estoneta, remenant-ho de tant en tant.
Feu coure uns quants grapats d'arròs en aigua i sal. Deixeu-lo escórrer i reserveu-lo.
Fregiu uns quants talls de cansalada i les salsitxes i el xoriço. Feu un ou ferrat per persona.
Munteu cada bandeja paisa amb un cullerot d'arròs blanc, un cullerot de fesols, un tros de cansalada, una salsitxa, un ou ferrat, dues o tres cullerades generoses de carn molida, un parell de patacones, una tajada, una arepa i mig alvocat.