Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La psicòloga Anna Romeu, al "Tot es mou"

Només antivacunes? Quin tipus de persones no es volen vacunar?

L'entrada en vigor del certificat covid als bars i restaurants, residències i gimnasos ha reactivat la campanya de vacunació i ha animat molta gent a rebre la primera dosi. Encara hi ha gent, però, que no s'ha vacunat o no es vol vacunar. La psicòloga Anna Romeu dibuixa quatre perfils

El 75% de la població catalana ja ha rebut la pauta completa de vacunació contra la covid. Tot i així, gairebé un quart dels catalans encara no han rebut ni una dosi. La necessitat de mostrar el passaport covid a bars, restaurants, gimnasos i residències ha revifat la campanya de vacunació i la setmana passada es va triplicar el nombre de primeres dosis administrades respecte al mes passat.

Encara queda un grup de gent, però, reticent a rebre la vacuna. Des d'un punt de vista psicològic, qui són aquestes persones que no es volen vacunar? Anna Romeu, presidenta de secció de Psicologia d'Emergència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, en destaca quatre grans grups:

  • Antivacunes: són els que s'oposen a vacunar-se, no només contra la covid, sinó també a administrar-se qualsevol altre tipus de vacuna. Romeu destaca que acostumen a ser el grup més sorollós.
  • Desconfiats: no són antivacunes en general, però si que tenen reticència i esperen que primer es vacuni la majoria de la població. Quan comproven que no passa res, es decideixen a vacunar-se.
  • Persones descuidades: Romeu destaca que són un grup de gent que "va més a la seva i no donen tanta importància" a la vacuna. La psicòloga destaca d'aquest grup que ho fan a "última hora" quan es converteix en "urgent i necessari."
  • Sense percepció de perill: són un grup de gent que creuen que no esta afectats per la covid, que, segons Romeu, "s'ho miren de lluny, això no em passarà a mi". Està format sobretot per gent més jove i persones sense una "sensació de responsabilitat personal i col·lectiva".

 

I quin perfil tenen els vacunats?

D'entre els que sí que s'han vacunat, també se'n poden crear dos grups diferenciats des d'un punt de vista psicològic. Anna Romeu els organitza entre aquests dos perfils:

  • Convençuts: són els que s'han vacunat de manera decidida, "sabent el que estan fent, amb els seus motius de responsabilitat social, de protecció, buscant aquesta immunitat", tal com explica la psicòloga.
  • Pràctiques: seria el grup de persones que ho fan per comoditat i perquè no fer-ho pot suposar un inconvenient, com ara no poder accedir a certs àmbits de la vida social. Tal com diu Romeu, es vacunen "perquè la vida és més fàcil actualment si t'has vacunat".

 

Una senyora rebent la injecció de la vacuna per part d'una infermera
La Josefa Pérez és la primera persona de Catalunya que va rebre la tercera dosi (ACN/Albert Segura Lorrio)

 

Hi ha un conflicte entre vacunats i no vacunats?

Anna Romeu destaca que en aquestes dates en què es reuneixen les famílies poden aflorar alguns conflictes entre aquests diferents grups de persones vacunades i no vacunades. "Les famílies que ja pròpiament tenen conflictes entre ells que ja venen des de sempre, un tema com el de la vacunació actualment pot arribar a ser explosiu en les reunions familiars", explica la psicòloga.

 

I en aquest sentit destaca que des de les administracions s'ha fomentat una ambigüitat que contribueix a aquest conflicte. Mentre que, d'una banda, la vacuna no és obligada, les persones que opten per no posar-se-la veuen restringida la seva vida social.

 "Qui no es vacuna no està incomplint cap norma, no està infringint cap llei, però la realitat és que, si no et vacunes, ara actualment, ja no pots accedir a molts llocs que no són vitals, que no són bàsics, que pots viure sense anar a un restaurant, un bar, una discoteca o a un gimnàs, però dificulten molt la vida", comenta Romeu, que creu que des de les autoritats s'hauria de treballar per no potenciar aquest conflicte entre la població que opta per opcions diferents.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut