Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La reproducció assistida, al "Tot es mou"

La congelació d'òvuls, una solució per tenir fills més endavant

Per raons professionals o de projecte de vida, l'edat de les dones en començar a tenir fills s'ha allargat en les últimes dues dècades i aquesta pràctica mèdica augmenta les probabilitats de tenir un embaràs amb èxit fins als 45 anys

Cada vegada més dones es plantegen la congelació d'òvuls quan són joves. Aquesta pràctica no és nova, se sol fer quan una dona té una malaltia i el seu metge li aconsella fer-la davant el risc de perdre la fertilitat. Actualment, però, moltes dones joves i sanes es plantegen fer-ho per tenir fills més endavant.

La doctora Ana Polo és directora del Programa de Reproducció Assistida a la Fundació Puigvert i treballa en la vitrificació d'òvuls des del 2007, quan aquesta tècnica va començar a ser possible. Al "Tot es mou" ha explicat els seus beneficis quan es fa per raons que no tenen a veure amb cap malaltia.

"Hi ha dones que, per la raó que sigui, volen retardar la maternitat i ara tenen l'oportunitat de congelar aquests òvuls, que conservaran l'edat del moment en què es van congelar. Si una dona vol ser mare als 39 anys i els va congelar als 34, aquests òvuls seran els d'una dona de 34 anys, i això és un gran avantatge."

 

 

 

Decidir quan ser mare

L'anomenat "declivi ovàric" comença cap als 35 anys, encara que la dona es mantingui jove i amb una salut perfecta. L'edat biològica ideal per a la reproducció, recorda la doctora, és entre el 20 i els 25 anys, però en aquests moments moltes dones comencen a tenir fills de 10 a 15 anys més tard.

"Això és moltíssim. Hem de saber que una dona de 25 anys té un 25% de probabilitat de tenir un embaràs espontani amb èxit, però cap als 40, aquest percentatge cau fins al 5%. Als 45 ja és de l'1%. A això cal afegir-hi el perill d'avortament, que als 45 anys supera el 50%."

Actualment, una dona de 45 anys té moltes probabilitats d'èxit amb òvuls congelats als 35, "perquè la matriu encara està bé", diu Ana Polo.

Segons les dades de la doctora, el 80% de les dones que recorren a la congelació d'òvuls no tenen parella, però no volen descartar el fet de tenir família en el futur.

"Les dones cada vegada més tenen un nivell d'educació superior, s'incorporen al món laboral, exigeixen més de la parella i no troben l'adequada per formar una família. En la resta de casos, pot ser per complicacions laborals, per no tenir habitatge i no comptar amb suport familiar."

 

 

 

El guany demogràfic

En aquest cas, la ciència permet a les dones més llibertat a l'hora de triar quan volen ser mares, però, a més, representa un avenç social en un moment en què les taxes de natalitat als països occidentals cauen de manera alarmant. En ampliar les possibilitats de fecunditat, les dones que trien l'opció de congelar òvuls poden contribuir a mantenir els índexs de natalitat.

De cara al futur, el repte el tenen les administracions. No totes les dones tenen la posició econòmica necessària per permetre's aquest tractament, i la doctora Polo proposa que caldrà que Sanitat hi doni accés a través de la Seguretat Social.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut