Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Igualtat de drets a les piscines públiques

El llarg camí de les dones per poder ensenyar els mugrons

L'activisme d'unes noies aixeca el veto al topless a la piscina municipal de Ponts. L'Ajuntament reconeix que la prohibició no estava recollida a cap ordenança municipal

Una piscina municipal més de Catalunya ha deixat enrere la prohibició del topless per a les dones. I, una vegada més, ha estat gràcies a l'activisme d'un grup de noies, convençudes que cal posar fi a aquesta discriminació per raó de gènere, tal com denuncia des de fa anys el síndic de greuges.

Va passar a mitjan agost al municipi de Ponts, a la Noguera. Un grup de quatre noies van anar a la piscina pública del poble i quan es van treure la part de dalt del biquini, el socorrista de l'equipament s'hi va acostar per instar-les que es tapessin els pits. "Nosaltres li vàrem demanar la normativa municipal i que ens aclarís si aquella prohibició s'aplicava exclusivament a les dones", explica la Diana Reig, una de les noies. 

"Al cartell de l'entrada de la piscina hi deia 'prohibit fer topless', però no especificava si aquell veto s'aplicava específicament a les dones" - Núria Clotet, noia afectada.

El socorrista va trucar aleshores a un regidor de l'equip de govern municipal, que va portar un full de reclamacions i la normativa municipal de Ponts.

"Però la normativa no deia enlloc que el topless estigués prohibit per a les dones a la piscina del poble, de manera que el regidor va ordenar al socorrista que retirés el cartell perquè allò que s'estava fent era il·legal", explica Reig.

Des d'aleshores, la piscina municipal de Ponts reconeix el dret de tothom, homes i dones, a banyar-se i prendre el sol sense portar la part de dalt del banyador.

 

Mugrons Lliures celebra la fita

La lluita de desobediència civil per posar fi a la discriminació del topless a les piscines públiques la va començar fa cinc anys el col·lectiu Mugrons Lliures, que ha celebrat la fita del municipi de Ponts "com un exemple a seguir".

L'Ajuntament de Barcelona prohibeix vetar el topless a les piscines municipals
Acció reivindicativa a favor del topless a les piscines públiques de l'Ametlla del Vallès

L'estiu del 2017, un grup de dones de l'Ametlla del Vallès, al Vallès Oriental, es van negar a posar-se la part de dalt del biquini quan prenien el sol en una de les piscines municipals del poble. L'Ajuntament va decidir resoldre la qüestió convocant un referèndum adreçat a totes les dones de la població. La consulta es va celebrar un any després, i més del 60% de les votants van donar suport a aixecar la prohibició.

Des d'aleshores treballen perquè aquest dret es reconegui a totes les piscines municipals de Catalunya:

"Reivindiquem una cosa tan senzilla com la igualtat entre homes i dones. Si els homes poden prendre el sol a tot arreu amb el tors nu, les dones també ho hem de poder fer" - Mariona Trabal, portaveu de Mugrons Lliures

A Catalunya encara hi ha piscines públiques on es prohibeix que les dones vagin sense la part de dalt del banyador. Això malgrat que aquest veto contravé la llei d'Igualtat aprovada pel Parlament de Catalunya el 2015. De fet, el 2018 el síndic de greuges va emetre un informe on afirma que la prohibició de fer topless a les dones és una clara discriminació per raó de gènere.

L'activisme ciutadà, però, ha anat donant fruits amb el temps. L'estiu del 2019, per exemple, l'Ajuntament de Barcelona va canviar la seva normativa i va ordenar a totes les piscines municipals de la ciutat que permetin el topless a les banyistes.

Recentment, amb motiu del Dia Internacional del Topless, el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha llançat un vídeo a través de les xarxes socials per sensibilitzar l'opinió pública sobre el reconeixement d'aquest dret per a les dones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut