La 5a Festa de l'Oli de Ginebre omplirà de visitants Riba-roja d'Ebre. De mica en mica la celebració es va obrint pas entre les fires del país. Els membres de l'Associació Amics de Riba-roja que l'organitzen tenen molt clar que cal preservar i valorar el patrimoni col·lectiu, un just reconeixement als esforços i als temps d'àvies i d'avis. De fet, la memòria de l'existència del món de l'oli de ginebre gairebé havia desaparegut. El diccionari Alcover-Moll recull que l'oli de ginebre és "el producte de la destil·lació del ginebró, un producte semblant al quitrà que es feia servir contra la ronya de les ovelles. Per obtenir-lo, els pastors utilitzaven recipients oberts en la roca viva". Tal com expliquen Judit Vidal i Marina Orobitg a "Els forns d'oli de ginebre", el ginebre en si, juntament amb el càdec, representa una família de plantes amb un enorme potencial curatiu i aromàtic i, per tant, amb una gran varietat d'usos i aplicacions terapèutics i medicinals.   Voregem i coneixem de prop un dels forns d'oli de ginebre amb els membres de l'Associació Amics de Riba-roja.   Podeu conèixer algun dels 21 forns documentats a Riba-roja d'Ebre Els forns per a la destil·lació del ginebre localitzats en aquest punt del país són de grans dimensions i es troben en bon estat de conservació. També s'anomenen ginebreres, són unes construccions de planta més o menys circular sobre una roca llisa. A l'interior hi ha el tupí, o l'olla que actua de recipient. Els troncs de ginebre s'introduïen dins d'aquest tupí per fer la destil·lació en sec. A partir d'aplicar-hi escalfor, els troncs desprenien una substància que sortia per un orifici i es recollia en una pila exterior. Un cop fet aquest senzill procés de deshidratació s'obtenia l'oli de ginebre.   La demostració de la destil·lació en sec de l'oli de ginebre és un dels plats forts d'aquesta cinquena edició   Activitats a dojo i per a tots els públics! Aquest divendres al capvespre es projecta el treball audiovisual titulat "Els forns d'oli de ginebre", i tot seguit es farà la xerrada sobre el patrimoni cultural com a eina de desenvolupament del territori. Dissabte, al punt del migdia, s'inaugura l'exposició "Mequinensa: fotografies de Jesús Moncada". De bon matí, aquest diumenge 6 de novembre, tindrà lloc la caminada al Forn de Sereni amb Figot Tour, amb la sortida des de l'Ajuntament i arribada a la Garita. Hi haurà activitats a la zona d'esbarjo de la Garita, l'indret on es podran visitar diverses paradetes d'oficis tradicionals (de fusta, ferro i pedra). A partir de les deu del matí, un dels plats forts és la destil·lació en sec d'oli de ginebre. I a les 12, es farà una activitat organitzada per l'escola amb la "Maleta pedagògica dels forns d'oli de Ginebre". I, esclar, per acabar, la festa, el dinar de germanor per a les persones assistents.   Antonio Pérez és un dels integrants de l'Associació Amics de Riba-roja d'Ebre, aquesta setmana al "TEM"