Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els drets dels consumidors, al "Tot es mou estiu"

Com reclamar a una companyia aèria i sortir-se'n

Segons expliquen els experts, quan una persona fa una reclamació, hi ha empreses que compliquen el procés i dilaten la resposta per aconseguir que la majoria d'afectats desisteixin. Però hi ha una sèrie de passos senzills que es poden seguir i aconseguir que et paguin el que et pertoqui

Quan hi ha una incidència en un vol, els passatgers tenen dret a una devolució dels diners dels bitllets i les despeses, i fins i tot a una indemnització.

Reclamacions més freqüents

Si un vol s'endarrereix més de 180 minuts, per exemple, i no és per causa major, els passatgers tenen dret a una indemnització pel retard. Aquesta indemnització varia segons la distància fins a la destinació. Els viatgers també poden tenir dret a una indemnització si el seu vol es cancel·la menys de 14 dies abans de la data de sortida. Però si l'anul·lació es fa amb més de 14 dies, els passatgers només tenen dret a una devolució dels diners o acceptar el canvi de vol que els proposi la companyia.

Les causes per les quals un usuari pot tenir dret a reclamar són moltes i molt variades. Al "Tot es mou estiu", Dan Miró, advocat especialista en dret aeronàutic, ha respost algunes consultes que han arribat al programa:

Què es pot reclamar quan un vol aterra en un aeroport alternatiu per causes de força major? La companyia no ha de pagar indemnització per retard, però sí que ha de pagar les despeses del transport entre els dos aeroports.

La presentadora del 'Tot es mou Estiu', Sara Loscos, parla amb l'advocat especialista en els drets del passatgers Dan Miró
Sara Loscos i l'advocat Dan Miró

La companyia pot cancel·lar un vol pocs dies abans de la sortida i recol·locar el passatger en qualsevol altre tot i que sigui dies després? El vol que proposi la companyia com a alternatiu ha d'arribar a la destinació en el termini més ràpid possible, encara que sigui embarcant els viatgers en una altra companyia. Si el passatger no ho accepta i aconsegueix arribar amb un vol alternatiu abans que amb el proposat, la companyia hauria de pagar les despeses de l'altre vol.

Passos a seguir per reclamar bitllets, despeses i indemnitzacions

Per poder posar una reclamació, cal fer una sèrie de tràmits per exercir els drets que pertoquin. Per això és important saber els passos a seguir perquè una reclamació tingui èxit.

En primer lloc, s'ha de fer una sol·licitud a la companyia, que normalment es pot fer a la seva web. Tal com explica l'advocat Dan Miró, però, "hi ha algunes companyies que utilitzen la tècnica de la dissuasió. Molta gent es cansa". Si en 30 dies no hi ha cap resposta, però, cal interposar una reclamació a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Aquesta agència requerirà informació sobre l'incident a la companyia, que té l'obligació de donar una resposta. La resolució de l'AESA hauria de tardar entre 90 i 120 dies, però l'agència ja ha informat que actualment aquests terminis s'han endarrerit.

Actualment les resolucions de l'AESA no són de compliment obligat per les companyies aèries, i el passatger pot haver de presentar una demanda al jutjat, on li serà molt útil la documentació que li enviï l'AESA. Es preveu que les properes setmanes l'AESA s'acrediti com a Autoritat Alternativa de Litigis i les seves resolucions siguin vinculants per a les companyies aèries en algunes qüestions. A partir d'aquest moment, els passatgers que tinguin problemes podran demanar l'execució de la resolució de l'AESA al jutjat com si fos una sentència.

Aeroport de Barcelona

 

Altres recomanacions

Per evitar que la cancel·lació d'un vol 14 dies abans de la sortida suposi un trasbals econòmic per al passatger, ja que podria perdre serveis ja pagats, com ara l'allotjament, o haver de pagar bitllets més cars, l'advocat Dan Miró recomana contractar una assegurança adient que cobreixin aquestes despeses associades amb el viatge. Això sí, recomana sempre llegir bé abans la lletra petita.

Si el viatger no té temps de reclamar o s'estima més encarregar aquesta feina a algú altre, també hi ha la possibilitat de fer-ho a través d'una de les moltes plataformes especialitzades que es poden trobar a internet. En el cas que es triï aquesta opció, Miró aconsella triar una web que tingui una seu presencial on el passatger pugui anar, que tingui un número de telèfon per poder-hi parlar i que no cobrin més d'un 25 per cent de l'import que s'aconsegueixi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut