Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells de tecnologia al "Tot es mou"

Ciberseguretat: com evitar que ens hackegin WhatsApp o Instagram

L'expert en tecnologia Toni Noguera explica com protegir els nostres comptes personals a internet i les xarxes socials i com recuperar-los si ens els roben

TEMA:
Tecnologia

La gran majoria de nosaltres utilitzem o tenim comptes de WhatsApp, Google, Facebook o Instagram. Durant la pandèmia, però, també ha quedat clar que no sabem protegir-los correctament del perill de robatori. De fet, han augmentat molt els casos de persones que han perdut l'accés als seus comptes perquè els han robat les credencials. L'expert en tecnologia Toni Noguera ha explicat al "Tot es mou" com protegir els nostres comptes personals a internet i les xarxes socials i com recuperar-los si ens els roben o "hackegen".

 

 

El robatori de comptes personals


Hi ha gent que es guanya la vida a través dels productes de Facebook o de Google, així com WhatsApp, i perdre-hi l'accés, per a ells, és molt greu. Fins i tot si no hi tens un negoci, però hi acumules molta informació personal, o molts serveis, que et robin el compte és un gran daltabaix. S'ha detectat un augment significatiu dels casos de robatoris de credencials. Creix de forma exponencial sobretot a WhatsApp, també a Instagram, però durant la pandèmia ens hem digitalitzat més que mai i també han crescut els delictes digitals.

 

 

Consells de protecció de comptes personals a internet


Per començar, és important evitar que et hackegin i per això cal explicar quines són les mesures de seguretat que tots heu de seguir per posar molt difícil que algú us pugui robar els comptes personals.

 • No repetir contrasenyes -i no utilitzar contrasenyes fàcils, optar per les segures. I optar per fi pels gestors de contrasenyes.
 • Anar amb compte d'on posem la contrasenya i no enviar-la a ningú. Els atacs de phishing són la porta d'accés més habitual.
 • Utilitzar un programa o aplicació antivirus per escanejar el dispositiu i evitar que s'hi hagi instal·lat res que ens pugui estar robant les dades. No costa gens descartar-ho.

 

Protecció de comptes personals
Protecció de comptes personals (CCMA)

 


Hi ha pàgines que indiquen si el teu compte de correu ha estat identificat en alguna fuita de dades i s'està distribuint en un mercat negre, com ara "Have I been pwned?"

També és molt recomanable activar la verificació en dos passos. A Instagram, per exemple, hem d'anar a Configuració->Seguretat->Autenticació en dos passos. Dues opcions: aplicació d'autenticació o de missatge de text.                                                                        

Es tracta d'un procés que, després de posar adreça de correu i contrasenya per iniciar sessió en algun servei, requereix la introducció d'un codi que es genera automàticament i que, en principi, només tens tu, a través d'un codi que reps al teu número de telèfon, amb missatge SMS, en un correu electrònic alternatiu o amb aplicacions de generació de codis com Google Authenticator.

Mai enviïs aquest codi a ningú. Mai. Ni tan sols a un amic o familiar que te'l demana de manera urgent. Quan algú et demana que enviïs informació de forma urgent, en general, malfia-te'n.

Més consells:

 • Actualitzar-ho tot sempre (apps, sistema operatiu…) si pot ser activant l'actualització automàtica
 • Apagar quan acabem: el WiFi de casa, el WiFi del mòbil i, en general, tancar sessió dels llocs quan ja no els utilitzem, especialment
 • Evitar donar el correu electrònic a tots els serveis: utilizar correus electrònics temporals o un àlies que redirigeixi els correus al teu principal
   

 

 

 

Com recuperar el compte d'un WhatsApp robat?


WhatsApp només funciona associat a un sol número de telèfon. Primer, tanquem totes les sessions obertes, per si de cas. Després, assegurem-nos que tenim la verificació per dos passos activada. Per activar la verificació en dos passos, hem d'anar a Compte -> Verificació en dos passos.

Es genera un PIN que, també per evitar que l'oblidem, ens l'anirà demanant de tant en tant.
També pots afegir el teu correu electrònic per recuperar el compte en el cas que oblidis el PIN.

També és possible que, de sobte, WhatsApp et demani ingressar un codi de verificació en dos passos, tot i que mai l'hagis activat. Si no saps aquest codi, és possible que la persona amb accés al teu compte hagi activat la verificació en dos passos en comptes de tu. En aquest cas, has d'esperar set dies per poder verificar el teu número sense el codi de verificació en dos passos.

Si no hi ha manera d'accedir al nostre compte, és possible que ja l'haguem perdut: cal que enviem un correu electrònic a support@whatsapp.com, que és el compte de suport oficial. Dins del correu, has d'escriure el text "Telèfon robat" o "Telèfon perdut" - "Si us plau, desactivin el meu compte", seguit del teu número de telèfon amb el +34 davant.

 

 

 

Com recuperar el compte d'Instagram robat?Per seguretat, és interessant vincular el compte amb el teu número de telèfon o amb Facebook, però això és precisament el que li agradaria més a Mark Zuckerberg.

Pots accedir a Instagram amb el teu correu electrònic, número de telèfon o a l'iniciar sessió amb Facebook. Si veus que no hi ha cap manera de fer-ho, ja hem fet tard. Els passos són:

 1. Obre l'aplicació d'Instagram en el dispositiu mòbil i escriu l'última adreça de correu electrònic o número de telèfon que coneguis
 2. Toca "Has oblidat la contrasenya?"
 3. Toca "Necessites més ajuda?"
 4.  Segueix les instruccions que apareixen en pantalla per enviar una sol·licitud d'assistència


Això és vàlid per a totes les plataformes socials: si no has sol·licitat el canvi de correu electrònic del teu compte d'Instagram, però reps un correu que així ho diu, rebutja tota sol·licitud que no reconeguis i vigila bé on et porten els enllaços. Molts cops es fan passar per Instagram, amb colors, tipografies i llenguatge similar.

El remitent del correu electrònic serà security@mail.instagram.com.

Si creus que han hackejat el teu compte, però segueixes podent-hi iniciar sessió, t'oferim alguns consells per protegir-lo:

 1. Canvia la contrasenya
 2. Activa l'autenticació en dos passos
 3. Confirma que el número de telèfon i l'adreça de correu electrònic que apareixen en la configuració del compte són correctes
 4. Accedeix a "Centre de comptes" i elimina tots els comptes vinculats que no reconeguis
 5. Revoca l'accés de qualsevol aplicació de tercers sospitosa
 6. Comprova si hi ha un missatge d'Instagram al teu compte de correu electrònic
 7. Si has rebut un correu electrònic de security@mail.instagram.com en el qual t'indica que s'ha canviat la teva adreça de correu electrònic, és possible que puguis desfer aquest canvi si selecciones "Cancel·lar el canvi" en aquest missatge


Si també s'ha modificat una altra informació (per exemple, la contrasenya) i no pots tornar a canviar la teva adreça de correu electrònic, sol·licita a Instagram que t'enviï un enllaç d'accés o un codi de seguretat a la teva adreça de correu electrònic o número de telèfon.

Si no pots recuperar el teu compte amb l'enllaç d'accés, has de sol·licitar ajuda. El recorregut és aquest:

 1. A la pantalla d'inici de sessió, toca "Aconsegueix ajuda"
 2.  Escriu el nom d'usuari, l'adreça de correu electrònic o el número de telèfon associats al compte i, a continuació, toca "Necessites més ajuda?"
 3. Segueix les instruccions que apareixen en pantalla
 4. Selecciona la teva adreça de correu electrònic o número de telèfon i, a continuació, toca "Envia codi de seguretat"
 5. Si no reps cap codi de seguretat, toca "No puc accedir a aquest correu electrònic o número de telèfon" i segueix les instruccions que apareixen en pantalla
 6. Un cop hagis enviat la sol·licitud d'ajuda, hauries de rebre un correu electrònic de resposta automàtica de l'equip d'assistència de Facebook en el qual se't demana que ajudis a verificar la teva identitat. Se't demanarà una de les següents formes d'identificar-te, o bé totes dues:
 • a.    Una foto teva en què sostinguis un paper amb un codi manuscrit que t'hem proporcionat
 • b.    L'adreça de correu electrònic o el número de telèfon originals, així com el tipus de dispositiu que vas utilitzar en el registre

     7. Rebràs un correu electrònic a l'adreça que hagis proporcionatSi algú amb la contrasenya elimina el compte no es pot recuperar.


Instagram pot suspendre o eliminar un compte que infringeixi reiteradament les Normes Comunitàries o les Condicions d'Ús, però no t'enviarà un correu demanant-te codis o contrasenyes


Si reps un enllaç que et demana que ingressis usuari i contrasenya, sempre sempre fixa't bé en l'adreça on et porta. És més segur escriure tu mateix Instagram.com a la barra del navegador o fer el procés des de l'aplicació oficial que seguir un enllaç.

 

 

Com recuperar el compte d'un Facebook robat?


El que cal fer és:
 • Canvia contrasenya
 • Activa autenticació en dos passos
 • Tanca sessió a tots els dispositius que no reconeguis o recordis
 • Revoca l'accés a serveis de tercers que ja no utilitzis: accedir utilitzant el compte de Facebook és còmode, però és un forat de seguretat


És interessant activar l'opció "Contactes de confiança". Configuració-> Inici de sessió.
Tria entre 3 i 5 contactes per si et trobes blocat en la teva sessió en el futur.
Els teus contactes de confiança poden enviar-te un codi i una URL des de Facebook per ajudar-te a entrar de nou.

Si hem perdut completament l'accés al compte o algú està publicant en el nostre nom o fent canvis, és a dir, quan ja s'han apropiat del nostre compte:

https://www.facebook.com/hacked

Escollir l'opció correcta i seguir els passos.
 

 

 

Com recuperar el compte Google hackejat?


S'ha de fer servir la pàgina de recuperació del compte: https://accounts.google.com/signin/recovery

Utilitzeu la pàgina de recuperació del compte si:
 • Algú ha canviat la informació del vostre compte, com ara la contrasenya o el número de telèfon de recuperació
 • Algú ha suprimit el vostre compte
 • No podeu iniciar la sessió per un altre motiu
 • Consell: per assegurar-vos que proveu d'iniciar la sessió al compte correcte, proveu de recuperar el vostre nom d'usuari

 

 

Adreces d'interés de ciberseguretat


Per a més dubtes, quedeu-vos amb aquestes adreces d'interès:

 • El web InternetSegura.cat, de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. És eminentment preventiva, plena de consells interessants, o l'alternativa estatal, l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI.es) d'INCIBE, amb informació i suport necessaris per evitar i resoldre els problemes de seguretat en línia
 • El telèfon estatal d'ajuda en Ciberseguretat, el 017, de l'Instituto Nacional de Ciberseguridad. Un telèfon d'informació gratuït i confidencial on pots trucar per resoldre dubtes sobre la privacitat i reputació a les xarxes socials i a internet, fraus en línia relacionats amb el phishing, l'extorsió a través del correu electrònic, o sobre els continguts perjudicials per al desenvolupament dels menors
ARXIVAT A:
Tecnologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut