Primer pla d'un telèfon de dutxa
Telèfon de dutxa
Higiene personal, al "Tot es mou"

Cal dutxar-se cada dia? Consells per a una dutxa saludable

La higiene personal és molt important per tenir un bon estat saludable, i en temps de pandèmia, encara més que mai. Per això és necessari que ens rentem les mans ben sovint, tenir una bona higiene bucodental i dutxar-nos freqüentment. Però cal que ens dutxem cada dia? La dermatòloga Alba Català ens explica uns consells bàsics per fer una bona dutxa

Dutxar-se menys sovint, no fer servir desodorant, substituir el sabó per vinagre de poma... Aquests hàbits higiènics han estat notícia últimament després que alguns personatges famosos els hagin defensat. Però són realment hàbits saludables i recomanables? El Departament de Salut recull una sèrie de recomanacions sobre la higiene personal, com ara com ens hem de rentar les dents, les mans o quines precaucions hem de prendre si tenim mascotes. Però sabem com ha de ser una dutxa saludable? Ens hem de dutxar cada dia? Alba Català, dermatòloga del Centro Médico Teknon, afirma que si cal, ens podem dutxar cada dia, però que depèn de cada persona i de la situació. De fet, Català defensa que "no és tan important la freqüència, sinó el temps que passem a la dutxa, la temperatura, el sabó que utilitzem, les parts que ens ensabonem i si ens hidratem després de la dutxa o no".

 

 

6 consells per a una bona dutxa

La dermatòloga fa un seguit de recomanacions bàsiques que cal seguir a la dutxa per obtenir-ne els màxims beneficis de salut:

  • Durada: La dutxa no hauria de superar els cinc minuts.
  • Temperatura: L'aigua hauria d'estar entre 25 i 30 graus. Si utilitzem una temperatura molt elevada la doctora Català recorda que pot contribuir a assecar la pell.
  • Sabó: Hem d'utilitzar un sabó testat dermatològicament i que tingui un PH al voltant de 5,5 o 6, que són els que trobem habitualment a la farmàcia o supermercats.
  • Netejar les parts brutes: No ens hem d'ensabonar tot el cos, només les parts brutes: aixelles, genitals i peus. La resta del cos es pot rentar només amb aigua per no afavorir la deshidratació de la capa lipídica, que és una capa protectora.
  • Hidratació: Si fem servir temperatures molt elevades, hem de compensar-ho amb crema hidratant després de la dutxa.
  • Cabells: Depèn de cada persona: les persones amb els cabells més grassos, potser necessiten rentar-se el cap cada dia, però les que els tenen més secs, no cal.

La dermatòloga Alba Català recorda que hi pot haver molts casos concrets en funció de les característiques físiques i dels hàbits de cada persona. Per exemple, si una persona sua molt o fa molt d'esport, pot ser que s'hagi de dutxar més d'una vegada al dia. En aquest cas Català recomana utilitzar "sabó només un cop, i utilitzar crema hidratant". També puntualitza que en el cas de "persones amb pell atòpica o alguna patologia, cal utilitzar un sabó més específic per a ells". 

Dutxa
Dutxa (Karolina Grabowska / Pexels)

Sobre l'ús de productes alternatius, que no s'han dissenyat per a la neteja corporal, la dermatòloga diu que no s'han de fer servir. "És important que utilitzem un sabó que respecti el PH natural de la pell. El vinagre de poma no entra en aquesta equació" comenta, sobre la moda d'alguns famosos d'utilitzar aquest producte. També recomana evitar qualsevol altre sabó per a altres usos com rentar els plats o la roba. 

 

Són segurs els desodorants?

Quan se li pregunta sobre l'ús de desodorants, Català explica que s'ha de diferenciar entre desodorants, que el que fan és emmascarar l'olor corporal, i els antitranspirants, que fan que suem en menys quantitat. La dermatòloga explica que "hi ha rumors que diuen que l'ús d'antitranspirants està associat al càncer de mama" però confirma que són segurs, ja que "això no està demostrat". De fet, els recomana per gent amb hiperhidrosi, què és una sudoració excessiva.

En el cas que notem qualsevol reacció a la pell per l'ús del desodorant pot ser degut a les sals d'alumini. "Hi ha persones que no toleren aquests antitranspirants, però això no vol dir que siguin tòxics", explica Català, que comenta que en cas que qualsevol producte higiènic o qualsevol hàbit ens provoqui alguna alteració a la pell és important anar al dermatòleg, que ens podrà aconsellar diferents productes.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut