Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'espionatge dels mòbils, al "Tot es mou"

Bruno Pérez: "Quan tens una eina tan poderosa com Pegasus, mai saps qui la controla"

El pèrit judicial informàtic forense alerta que "hem perdut el control de la nostra informació" i que les víctimes de la tecnologia van més enllà de l'espionatge a polítics

L'espionatge amb Pegasus a polítics catalans i persones lligades a l'independentisme, però també al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, segueix generant reaccions polítiques. Però el debat sobre si la societat està preparada per fer front a la ciberseguretat va més enllà d'aquest cas. El pèrit judicial informàtic forense, Bruno Pérez, comenta que "hem perdut el control de la nostra informació, que està passant a través de deu mil milions d'operadores, i no sabem qui l'està controlant ".

Sobre Pegasus, Bruno Pérez, comenta que "quan tens una eina tan poderosa com aquesta, mai saps qui l'està controlant" però que no el sorprèn, perquè "és la manera de fer les coses en aquest país". Pérez parla de la pràctica habitual d'"amiguismes" per accedir a informació confidencial i que és probable que apareguin més casos d'espionatge "perquè hi ha vegades que no es mesuren les forces, i malauradament hi ha eines molt poderoses". El pèrit comenta que s'ha de diferenciar entre una intervenció que s'hagi pogut fer sota ordre judicial, en la qual el CNI estaria "fent bé" la seva feina, o qualsevol intercepció d'informació que s'hagi pogut fer sense autorització d'un jutge.

 

Què pot espiar Pegasus?

Els serveis d'intel·ligència espanyols disposen d'un sistema d'escoltes telefòniques i d'intercepció de comunicacions anomenat SITEL que els permet intervenir les comunicacions d'una persona en concret. Amb Pegasus, però, Pérez explica que el software permet anar molt més enllà, ja que permet agafar el control remot del dispositiu. "Això permet connectar la càmera de davant o la de darrera, el micròfon o veure la ubicació."

Primer pla d'una pantalla d'ordinador amb codi informàtic
Pegasus permet pendre el control remot del dispositiu (Foto de Sora Shimazaki de Pexels)

Alerta, també, que fins i tot permet activar una funció que enregistra tot el que l'usuari escriu a la pantalla i ho converteix en un arxiu de text que s'envia directament a la persona que espia el dispositiu. "Pot ser que vagis canviant una contrasenya i sempre la sàpiguen si l'estàs canviant des del telèfon intervingut."

 

Com es pot detectar si el telèfon està infectat?

Els dispositius de polítics i càrrecs públics haurien d'estar sotmesos a una monitorització i un protocol de seguretat. En realitat, però, això no sempre es produeix, segons explica Bruno Pérez.

El pèrit explica que detectar si un dispositiu està infectat amb un software com Pegasus és molt difícil. Tot i així, hi ha alguns indicis que ens poden alertar d'algunes anomalies al dispositiu. El més revelador és l'ús de dades del dispositiu. Pérez explica que un si s'observa que s'ha disparat l'ús de dades mòbils del dispositiu podria ser degut a un software espia. Altres comportaments que es podrien observar, a part dels missatges amb què es van infectar alguns dels mòbils dels polítics espiats, és que el dispositiu s'escalfi més del compte o  que es pugui sentir repetida una conversa mentre es parla per telèfon.

Primer pla d'unes mans aguantant un mòbil
Les víctimes de la tecnologia van més enllà dels polítics espiats (Foto de Porapak Apichodilok de Pexels)

Amnistia Internacional ha desenvolupat una aplicació que es diu Mobile Verification Toolkit (MVT), que té l'objectiu d'identificar si el dispositiu està infectat. "No és senzilla d'instal·lar perquè s'ha de fer amb sistema d'iOS o amb sistema Linux, però et pot dir si tens Pegasus", explica Bruno Pérez.

 

Assassinat digital: la por a tornar a les xarxes

Bruno Pérez explica que el cas d'espionatge ha creat la sensació que "si no ets espiat per Pegasus no ets important", però recorda que hi ha molts usuaris anònims que són víctimes de la tecnologia. "A mi m'han vingut persones que han tingut el telèfon intervingut, que li saben tot, que els estan perseguint, que saben on van a comprar, on van al gimnàs o on van a córrer". Aquesta gent, explica, "agafen una por molt gran a la tecnologia" que fa que no vulguin tornar-hi. Per això ell parla d'"assassinat digital", que és un quan agressor aconsegueix que la persona deixi el món digital totalment.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut