Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un capítol multicultural

Trenquem tòpics sobre les ètnies a "Tabús"

Està el racisme més present en el dia a dia del que ens pensem? Ho constatem en aquest capítol dedicat a trencar tòpics sobre la llengua, les religions i les ètnies.

La Coumba, el Bilal, la Ramia, en Santosh i la Yutong són cinc persones d'ètnies diferents que viuen a Catalunya. Uns han nascut aquí, altres han vingut més tard, però junts han intentat trencar els tòpics que els envolten i han constatat que el racisme continua present a la nostra societat.

El Bilal és del Marroc i va venir cercant un futur millor.
El Bilal és del Marroc i va venir cercant un futur millor.

El Bilal és del Marroc i va venir cercant un futur millor. Va triar Catalunya perquè hi té un familiar a qui "li ha anat bé la vida, treballa, té la seva casa, ha construït una familia i, més o menys és el que jo vull", explica. Ell desitjava estudiar comptabilitat i no volia que li passés com al seu germà, que tot i tenir una carrera d'enginyeria treballava en un supermercat. Va arribar a la península en patera un dia de pluja, "érem masses per aquella patera, hi entrava aigua i feia molt fred", recorda el Bilal, "va venir una onada molt gran de cara, però per sort no va bolcar la patera". 
Tenia la intenció d'estudiar, però "la realitat és una altra cosa", afirma. "No és impossible estudiar, però també has de pagar on vius i el que menges. Has de tenir una feina i la que tinc ara no em permet estudiar", explica el Bilal.

La Ramia és de Barcelona, del barri del Raval, i té el seu propi canal a a YouTube, el ramiaschannel.
La Ramia és de Barcelona, del barri del Raval, i té el seu propi canal a a YouTube, el ramiaschannel. 

La Ramia és de Barcelona, del barri del Raval, i té el seu propi canal a a YouTube, el ramiaschannel. El seu avi va arribar procedent del Marroc quan Franco encara era viu. Es considera musulmana i feminista. Afirma que si el feminisme és lluitar per "l'alliberació, la igualtat i l'equiparació" de la dona, ella és feminista. Però és crítica amb qui critica, des del feminisme, les dones que porten vel. "Qui indica quina manera de vestir-se dins de la societat és la correcta o la més apropiada?", pregunta la Ramia retòricament, per acabar reblant: "és una cosa molt personal, si tu no tens fe, mai arribaràs a entendre o a experimentar el que jo experimento portant-lo"

La Tua Yutong és xinesa i el seu nom significa
La Tua Yutong és xinesa i el seu nom significa "pluja de colors brillants". (Tabús)

La Tua Yutong és xinesa i el seu nom significa "pluja de colors brillants". És compositora de música i va arribar a Barcelona el 2012 per estudiar. Una de les coses que li sobta més de Catalunya és la mentalitat davant de la vida. Explica que, de petits, "a la Xina ens ensenyaven que s'ha d'estudiar i treballar per aconseguir una vida millor i crear alguna cosa" i que aquí, en canvi, "la idea és més de gaudir de la vida". Per la Tua Yutong, la millor opció és "buscar l'equilibri entre les dues maneres de fer". 

La Coumba ha nascut a Breda i els seus pares són d'origen senegalès
La Coumba ha nascut a Breda i els seus pares són d'origen senegalès

Els pares de la Coumba són d'origen senegalès, de Casamance, una zona rural. Ella ha nascut i a viscut tota la vida a Breda, a la comarca de la Selva, i considera que ha tingut una infància molt feliç. Treballa d'infermera i explica que la gent gran la jutja pel color de la seva pell. "'Ets tu la que m'ha de portar?' És com que si t'ha d'atendre una negra no ho farà bé", recorda la Coumba.

El Santosh va deixar l'Índia per venir a viure a Catalunya amb la seva parella
El Santosh va deixar l'Índia per venir a viure a Catalunya amb la seva parella

El detonant que va provocar que el Santosh vingués a viure a Catalunya l'hem d'anar a trobar en una història d'amor que va néixer mentre feia ioga a l'Himàlaia. Allà va conèixer una turista que va fer que travessés mig món i deixés feina i família a l'Índia. El Santoh recorda que quan era a l'avió el cap li va fer un flashback com dient-li "ho estàs perdent tot", però alhora "el cor deia que 'ho estem fent bé, no pateixis'". Actualment, considera que "no soc ni d'aquí ni d'allà, no tinc país". Oficialment, és indi i té un paper que diu que pot treballar aquí, però ell diu que  és "de la Terra". 

Setmanes després de l'experiència de "Tabús", tots, excepte la Tua Yutong, es van tornar a trobar durant la gravació del monòleg de David Verdaguer i van recordar com van viure l'experiència de participar en el programa.

Tots ells han conviscut junts i han compartit experiències. Cinc orígens culturals diferents, cinc mirades sobre el món que s'han unit per crear e "Tabús" dedicat a les "Ètnies". 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut