Els guardonats dels Premis Nacionals de Cultura 2019
Els guardonats dels Premis Nacionals de Cultura 2019

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) lliurarà el pròxim dijous 4 de juliol a les 19.30 h. els Premis Nacionals de Cultura 2019, en un acte al Teatre L'Artesà del Prat de Llobregat retransmès a partir de les 22 hores pel 33. La cerimònia serà presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat pel president del CoNCA, Carles Duarte, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

 
Els Premis Nacionals de Cultura, concedits pel plenari del CoNCA, es van fer públics el passat 20 de març. La màxima distinció cultural del país reconeixerà la tasca de sis personalitats del país —Maria Bohigas, Jaume Cabré, Josefina Matamoros, Clara Peya, Josep Ponsatí i Carme Ruscalleda— i de quatre entitats —el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, la Federació d'Ateneus de Catalunya, Litterarum Móra d'Ebre · Fira d'espectacles literaris i el Museu de Lleida. Els guardonats destaquen per la singular empremta que han deixat en disciplines com ara la literatura, les arts visuals, la música, el patrimoni, l'arquitectura i l'urbanisme, la cultura popular i la gastronomia, incorporada per primer cop als Premis.

El Teatre L'Artesà del Prat de Llobregat, l'edifici modernista recentment renovat, acollirà la cerimònia, dirigida per Anna Rosa Cisquella i amb producció de Dagoll Dagom. Serà presentada per l'actor Pep Cruz i retransmesa en directe per www.tv3.cat i en diferit pel 33, a les 22 hores, amb els comentaris del periodista Toni Puntí. El guió de l'acte, signat per Marc Artigau, combina peces audiovisuals per posar en valor la feina i el llegat dels premiats amb actuacions a càrrec d'Alfred Garcia, Carme Canela, Les Impuxibles, Roberto G. Alonso i la mateixa companyia Dagoll Dagom. El discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, posarà el punt final a l'acte.

 

Els Premis Nacionals de Cultura celebren el 2019 la 44a edició i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA (actualment format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola). En els premiats d'enguany hi conflueixen l'excel·lència i la innovació, així com una visió integral del territori —de la Catalunya Nord a les Terres de l'Ebre, de Barcelona a Lleida— i una àmplia representació generacional. Reconeixen exponents de la nostra cultura popular i també de l'avantguarda artística, i reivindiquen el paper fonamental de la dona en la nostra vida cultural.

 
Els Premis Nacionals van ser instituïts per la Generalitat republicana el 1932, es van interrompre amb la Guerra Civil el 1938 i es van reprendre el 1982, han reconegut la tasca de més de 800 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país al llarg de les seves 44 edicions. Distingeixen figures i col·lectius que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la seva labor intel·lectual, artística o d'identitat compartida que desenvolupen.

Anar al contingut