La Mamen i l'explicació de la cinta Moebius
El concepte que dona nom a la sèrie de TV3

Què és la cinta de Moebius?

T'expliquem en poc més de 400 paraules i sense que ens exploti el cap què és la cinta Moebius, una genialitat geomètrica amb què, sense saber-ho, convivim cada dia

Una cinta o banda de Moebius és una cinta amb només una cara, amb només una vora i que no és orientable. És a dir, és impossible determinar quina és la part de dins i la part de fora o quina part està amunt i quina està avall. Si hi dibuixes, per exemple, una fletxa i avances amb el llapis al llarg de tota la banda, veuràs que, sorprenentment, quan tornis al punt inicial la fletxa haurà canviat de sentit. En definitiva, una sèrie de propietats que fan que aquest objecte sigui realment singular. Però si encara no t'ha quedat clar què és la cinta de Moebius, no pateixis, la Mamen Salvat (Aida Oset) t'ho explica a classe de matemàtiques.

Com se'n pot fer una?

Com ens ha demostrat la Mamen, construir una banda de Moebius és molt fàcil. Per fer-ne un model n'hi ha prou d'agafar una tira, per exemple de paper, i girar-ne un dels extrems 180º abans d'enganxar-lo amb l'altre. D'aquesta manera, la cinta té ara el doble de longitud que l'original.

Qui la va descobrir?

La persona que la va donar a conèixer va ser l'astrònom i matemàtic alemany August Ferdinand Möbius, que la va descobrir l'any 1858 i li va donar nom. Val a dir, però, que un altre matemàtic alemany, Johann Benedict Listing, la va descobrir de forma independent gairebé al mateix temps.

Quines utilitats té?

La cinta de Moebius s'utilitza en camps tan diferents com les matemàtiques, l'art, l'enginyeria, la ciència, l'arquitectura o el disseny. Com ja hem explicat abans, la cinta de Moebius té el doble de longitud que l'original, una qualitat que pot ser molt útil, per exemple, aplicada a les cintes transportadores. Gràcies a la banda de Moebius l'aprofitament és doble i, en canvi, el desgast que té es redueix a la meitat. Amb el mateix objectiu, algunes impressores tenen enrotllada la cinta que va dins del cartutx de tinta formant una banda de Moebius. I també en el món de la música s'han aprofitat de les seves propietats amb cintes que poden usar-se el doble de temps i sense interrupcions.

Què simbolitza?

La cinta de Moebius s'utilitza per a representar l'eternitat. En general, simbolitza la naturalesa cíclica i sense final de molts processos, com pot ser també el reciclatge. De fet, el símbol del reciclatge que s'utilitza a tot el món, amb les tres fletxes una darrere de l'altra, està basat en la banda de Moebius.

El biòleg i divulgador Pere Renom també va explicar d'una manera molt gràfica a "Tot es mou" les característiques i utilitats d'aquest element.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut