Els banys de bosc: necessites reconnectar amb la natura?
Molta gent s'ha anat distanciant tant de la natura que ja ni la troba a faltar. En canvi, d'altres la necessiten més que mai per sentir-se més bé. Tant si et trobes entre el primer grup com entre el segon, "L'ofici de viure" et pot ser útil, perquè dona algunes claus que demostren com n'és, d'important, esprémer a fons la relació amb la natura i, en concret, gaudir a fons de la màgia dels boscos
Els banys de bosc: necessites reconnectar amb la natura?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El poder terapèutic dels boscos, a "L'ofici de viure"

Els banys de bosc: necessites reconnectar amb la natura?

Molta gent s'ha anat distanciant tant de la natura que ja ni la troba a faltar. En canvi, d'altres la necessiten més que mai per sentir-se més bé. Tant si et trobes entre el primer grup com entre el segon, "L'ofici de viure" et pot ser útil, perquè dona algunes claus que demostren com n'és, d'important, esprémer a fons la relació amb la natura i, en concret, gaudir a fons de la màgia dels boscos

Anna Garcia Lozano

Tot i que són més vells que l'anar a peu, els banys de bosc estan de moda. I és que cada vegada més persones senten el desig de retrobar-se amb la natura, de viure amb altres ritmes i de recuperar la calma. A tot això, s'hi suma el fet que cada vegada hi ha més evidències científiques dels beneficis que té per a la salut, el cos i la ment estar en contacte amb la natura.

Al Montseny, a Barcelona, a la Garrotxa... Amb Gaspar Hernàndez i "L'ofici de viure" ens banyem en diferents boscos i escoltem tres persones convençudes que necessitem, i molt, viure a fons l'energia dels boscos. Josep Gordi és geògraf i professor de la Universitat de Girona i amb ell coneixem els beneficis de caminar i respirar envoltats d'arbres. Annette Lavrijsen és autora del llibre "Shinrin-yoku" i amb ella descobrim els beneficis científicament demostrats d'aquesta tradició. I, finalment, amb l'activista de la consciència global Sergi Aynó ens endinsem en l'espiritualitat i la seva relació amb els boscos.

 

Josep Gordi: "Devem molt als arbres i a la seva capacitat d'adaptar-se"

Josep Gordi és geòleg i, fins fa poc, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Gaspar Hernández el tria per per al seu primer bany de bosc rodejat d'alzines del Montseny. 

"La primera cosa que hem de fer abans d'entrar al bosc és desprendre'ns de prejudicis i n'hi ha dos que van lligats i que normalment s'utilitzen pejorativament cap a les persones. Un: si jo et digués: ‘Ets una persona immobilista', no ho viuries amb alegria. I dos, si et digués: ‘Ets un vegetal', no crec que tampoc t'agradés."

"Un vegetal és capaç de créixer i de viure a partir de la llum i, per tant, de l'energia, dels gasos i dels elements que agafa de sota terra. Si tu et palplantessis aquí i busquessis el sol, aconseguiries viure? Els hi devem molt, als arbres i a la seva capacitat d'adaptar-se. Diríem que són més intel·ligents que nosaltres. Un arbre que no es pot bellugar i que acaba vivint centenars o milers d'anys és que és perfecte, perquè, si no, com ho aconseguirien?"

"Pels arbres hi flueix l'energia. La capten de l'aire, de les ones que circulen, de sota terra i, per tant, són com una mena d'antena, de columna energètica, i nosaltres podem arribar a copsar aquesta energia."

 

 

El bany de bosc del Gaspar amb l'ajuda de Josep Gordi 

"Per fer un bany de bosc l'ideal és que estiguem en silenci, majoritàriament, el silenci és el millor acompanyant per viure aquesta comunió, aquesta plenitud amb el bosc. Si vols abraçar-te als arbres, ja ho faràs al final. Ara ens en sentirem arbres, i per fer-ho et demano que et descordis les botes, et treguis els mitjons i segueixis el que jo et diré."

 

 

Annette Lavrisjen: "Un passeig pel bosc de 40 minuts activa el sistema nerviós simpàtic"

La periodista holandesa Annette Lavrisjen era editora de revistes de psicologia i ara viu entre Amsterdam i Barcelona. Ha publicat un llibre sobre la pràctica japonesa dels banys forestals, anomenada shinrin-yoku, i té molt clar els beneficis d'acostar-se als boscos.

 

"Tenia una vida estressada, una feina amb molta responsabilitat. Treballava sis o set dies a la setmana, així que vaig provar amb la meditació, el mindfulness, el ioga... Funcionaven durant un temps, però quan arribava a casa tornava a estar estressada. Vaig pensar que havia de tornar al bosc, a la natura. I llavors vaig descobrir que això era el que em relaxava realment."

"La natura em va ensenyar a sentir el silenci de nou. Els meus pensaments anaven com la ment d'un mico, d'un lloc a l'altre. I quan era al bosc podia ser jo mateixa. Sentia que connectava amb les plantes, els animals i el medi ambient i que, en efecte, tornava a ser jo mateixa i em centrava de nou."

"Al Japó hi ha una paraula per als banys de bosc, shinrin-yoku, que vol dir interioritzar l'atmosfera dels boscos. Entra al bosc a poc a poc i deixa que la naturalesa t'envolti tots els sentits. És diferent de practicar senderisme o de caminar, perquè els banys de bosc impliquen sentir la naturalesa."

"Molts estudis científics han demostrat que els banys de bosc són beneficiosos per a la salut. Per exemple, redueixen la pressió arterial. Un passeig pel bosc de 40 minuts activa el sistema nerviós simpàtic, que és l'encarregat de relaxar el cos i la ment. Tenen efectes positius, augmenten la nostra capacitat de concentració, sobretot pel que fa a la creativitat. El nostre sistema immunològic millora gràcies al fet que els arbres emeten fitocides, uns olis essencials que tenen al tronc per protegir-se dels gèrmens i dels insectes. Mentre caminen pel bosc, no són perjudicials per a nosaltres, sinó que ens beneficien i ens activen el sistema natural de defenses. De fet, els arbres ens ajuden a ser persones més sanes."

 

 

Sergi Aynó: "Hem d'anar a la natura a recordar els codis que hi ha, per poder generar i crear una nova humanitat" 

Sergi Aynó era ballarí i un accident de moto li va canviar totalment la vida. Va decidir que volia ajudar les persones i els animals a crear vincles, volia crear ponts entre els diferents regnes, també amb el vegetal. El seu objectiu "és expandir la consciència i entendre què som i per què som aquí". De la conversa amb Gaspar Hernández a la Fageda d'en Jordà en sorgeixen algunes reflexions.

 

"Les persones, més que aprendre coses o reeducar-nos, cal que tornem a recordar l'essència original de qui som. A causa de tota la tecnologia, de posar massa importància en el que és mental, ens hem anat desvinculant, desconnectant, de la nostra essència, de nosaltres mateixos, i és tornar-se a obrir, tornar a aquesta experiència de reconnexió amb un mateix."

"La manera que nosaltres tenim de percebre la realitat física és a través dels sentits. Però, si volem anar una mica més enllà i volem tenir una percepció vibracional i energètica de la realitat, ens haurem de connectar a través dels sentiments, i per això és important tenir una ment més en calma, més en silenci, i apropar-nos a l'entorn natural des d'un altre lloc, d'humilitat, de respecte i d'obertura."

"La manera que he descobert d'apropar-me més directament, sense tants filtres, d'una manera més ràpida i més natural a l'entorn natural i als arbres, és veure'ls, viure'ls com si fossin persones. No persones humanes, evidentment. Però, si jo em puc apropar a un arbre des d'aquesta idea, des d'aquest concepte que és una persona, que és un ser viu, com si fos una persona no humana, repeteixo, accelero molt el meu procés d'apropament i d'obertura a aquests camps interactius amb una altra forma de vida."

"Els canvis que hi està havent al planeta Terra estan venint molt de pressa i hem d'anar a la natura a descobrir, a recordar els codis que hi ha a la natura, per poder restablir, per poder generar i crear una nova humanitat, on, des d'aquí, puguem viure més bé tot el món, per a tots."

"Hem de desaprendre i tornar a recordar l'essència natural. Per què som aquí? Què som? Quina és la diferència que hi ha entre jo i aquest arbre? Quina és la diferència que hi ha entre jo i aquest altre ser humà? Quina és la diferència que hi ha entre jo i aquest animal? Per arribar a entendre, en aquesta obertura de consciència, que no hi ha tanta separació, que tots formem part de la creació i tots, al cap i a la fi, tots venim de la mateixa substància, que és amor."

 

 

Jordi Pigem: "La psicologia és una cosa que necessites quan t'allunyes de la natura" 

Els pobles indígenes tradicionals que viuen immersos en la natura mai no han necessitat psicologia, diu Jordi Pigem.
 

"Al llarg de la història, ens hem anat exiliant de la natura, cada vegada més, creient que podem viure sense la natura. I és el context històric i cultural en el qual els éssers humans ens hem sentit més aïllats els uns dels altres, més sols i, en molts sentits, més desorientats."

"Precisament per intentar espavilar-nos davant d'aquest exili de la natura, vam inventar la psicologia. Els pobles indígenes tradicionals que viuen immersos en la natura mai no han necessitat psicologia. La psicologia és una cosa que necessites quan et tanques en el món de la teva psique, t'allunyes de la natura, t'allunyes del món, t'allunyes de la comunitat i et tanques aquí dintre. Llavors necessites la psicologia."

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut