Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Campanya per recollir casos, a "Els matins"

"Denuncia el teu bar": contra les violacions amb submissió clínica

Diverses iniciatives populars per tot Europa denuncien les violacions sota efectes de la droga que es produeixen, sobretot, als locals d'oci nocturn. El sector es mostra predisposat a col·laborar

Segons dades de l'Hospital Clínic, en 3 de cada 10 agressions sexuals que es produeixen hi ha hagut prèviament una submissió química de la víctima. És a dir, que l'han drogat. I aquest no és un fet aïllat que es produeixi només aquí: són diversos els països on passa, fins al punt que en molts d'ells la població (sobretot les dones) s'ha organitzat per denunciar-ho.

 

A Bèlgica, per exemple, s'ha engegat una iniciativa ciutadana amb el nom de "Balance ton bar" (que podríem traduir com "Boicoteja el teu bar"). Aquesta iniciativa recull testimonis de noies que han estat víctimes d'aquestes agressions. Segons el corresponsal de TV3 a Brussel·les, Joan Raventós, la plataforma ha rebut 200 testimonis en només una setmana. Aquesta xifra és molt superior a les dades que reconeix la policia del municipi flamenc d'Ixelles (les úniques que són accessibles): 192 denúncies en vuit anys.

És evident, doncs, que aquests casos es denuncien poc, sobretot perquè són difícils de demostrar: les substàncies que s'usen per drogar desapareixen de l'organisme al cap de dotze hores, i no deixen rastre. Per tot plegat, fins a 500 persones es van aplegar divendres passat, a la nit, en una manifestació a Brussel·les per denunciar-ho. La reacció dels locals d'oci (que en surten esquitxats, perquè moltes de les denúncies acusen els seus treballadors, ja siguin cambrers o personal de seguretat) ha estat desigual, però els que s'hi han pronunciat no han negat els casos i s'han posat a disposició de les víctimes per investigar-ho i prendre mesures.

 

Al nostre país s'ha importat la iniciativa "Balance ton bar" amb el nom de "Denuncia el teu bar". Una portaveu anònima de la plataforma (demana l'anonimat perquè reben amenaces diàries, tant de bars com de particulars) afirma que reben diàriament entre 20 i 30 testimonis de violacions amb submissió química.

Alhora, afirmen que aquesta campanya està destapant casos antics (algun té fins a 8 anys d'antiguitat), aprofitant la força de la iniciativa. Segons la plataforma, el 90% de les denúncies rebudes són agressions sexuals derivades de festes organitzades en locals d'oci nocturn que es produeixen o bé als lavabos o bé a fora del local. "Tenim una quantitat tan gran de testimonis que no donem l'abast a col·laborar amb el sector", lamenta.

 

Ramon Mas, director general del Gremi de Discoteques de Barcelona, recorda que l'oci nocturn ha estat tancat més d'un any (concretament, 76 setmanes), però mostra predisposició a col·laborar per solucionar-ho: "Que ens diguin on ha passat i quan, perquè com a sector puguem investigar-ho i denunciar-ho als Mossos d'Esquadra". I és que el sector de l'oci nocturn "som els primers interessats que això s'acabi", encara que especifica que "no crec que només passi a locals; si passa, que segur que passa, passa arreu".

"Vint denúncies al dia és moltíssim, una barbaritat", lamenta Mas, que s'ofereix com a interlocutor de la plataforma ciutadana per tal de resoldre el problema, que qualifica de "greu". Per solucionar-ho, Mas avisa que ja hi ha protocols governamentals (el primer va ser "No callem", impulsat per l'Ajuntament de Barcelona; després va sortir "No en passem ni una", de la Generalitat), però que hi ha un espai orfe i complicat de controlar: la sortida i els afores dels locals.

Mas també alerta que caldrà fer una campanya de conscienciació entre els usuaris: "Hi ha hores de la nit que la gent vol sortir a fumar i deixen les copes a qualsevol lloc, no ho podem controlar tot", es defensa, alhora que es mostra obert a col·laborar amb qualsevol investigació policial. "Tenim càmeres de seguretat", recorda.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut