La Celine a casa seva, a l'Uruguai
Supervivents de la dictadura militar argentina

L'escriptura com a salvació a "El documental", que estrena "Los versos salvados"

Escrit i dirigit per Gabriel Szollosy, el documental explica la història de Celina, una mare embarassada que va sobreviure a un centre de detenció en plena dictadura argentina, i la seva lluita per transmetre la seva història

El 10 d'agost del 1978, en plena dictadura militar argentina, la Celina, embarassada, i el seu company Osvaldo van ser segrestats per l'exèrcit. La Celina i la Fernanda, la seva filla nascuda en captiveri, van ser alliberades uns mesos més tard, però l'Osvaldo no va aparèixer mai més. Les dues dones són les úniques que van aconseguir sortir vives de la sala de parts del centre de detenció Campo de Mayo, un dels principals centres clandestins de detenció a l'Argentina entre 1976 i 1983. Els motius del seu alliberament encara són un misteri.

Després d'un exili a París i el seu retorn a Buenos Aires, la Celina va decidir traslladar-se al camp, a l'Uruguai. Allà, envoltada d'un grup de veïns aferrats a un passat de prosperitat i feina en un poble desmoralitzat, la Celina sembla ser l'única persona amb esperança en el futur. Dotada d'un fort caràcter i força espiritual, la Celina passa les hores entre els seus records, recollits durant tota la vida en apunts i poemes. Troba en l'escriptura una manera d'expressar-se i de formular i transmetre els fets traumàtics del passat.

 

La Fernanda, filla de la Celine, va descobrir la seva història quan era una adolescent

 

Cada estiu la Celina ha de tornar a l'Argentina per renovar el seu carnet de conduir. Moment que aprofita per retrobar-se amb la seva filla Fernanda. Aquest viatge en solitud pels 1.000 quilòmetres que la separen de La Pampa és un moment de retrobament amb els records de tota una vida i amb un passat que mai l'abandona.

 

Mares de la Plaza de Mayo

 

Premis
Millor Documental Iberoamericà, Festival Internacional de Cine de Zacatecas (Mèxic)

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Gabriel Szollosy
Producció: Diana Kuellar
Direcció de fotografia: Nyika Jancsó
Muntatge: Felipe Guerrero
2019

"Los versos salvados" és una producció de Making Docs en coproducció amb Libre Cine (Uruguai) i Cholula Films (Argentina).

ARXIVAT A:
Argentina
Anar al contingut