Dissabte 14 de gener, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet

"El documental" estrena "Tarajal. Desmuntant la impunitat de la frontera sud"

Dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, autors de "Ciutat morta", amb Marc Serra, jurista de l'Observatori DESC, el documental investiga el cas de la mort de 15 immigrants a la platja de Ceuta de Tarajal el 6 de febrer del 2014. Tots ells van perdre la vida quan intentaven arribar nedant a territori espanyol, després que la Guàrdia Civil va utilitzar material antidisturbis, com bales de goma i pots de fum, per dissuadir-los quan encara eren al mar. El film, que denuncia els fets i l'arxivament del cas, ha participat en diversos festivals i va ser guardonat amb el Premi al millor documental llargmetratge a Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català.
"Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud", de Xavier Artigas i Xapo Ortega

"Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud", de Xavier Artigas i Xapo Ortega

"El documental" arrenca el 2017 amb una gran estrena el dissabte 14 de gener, a les 23.00: "Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud", un projecte realitzat per la productora Metromuster per encàrrec de l'Observatori DESC, Drets Econòmics Socials i Culturals (una de les acusacions populars del cas), amb el qual ha col·laborat estretament en les tasques de recerca.  Xavier Artigas i Xapo Ortega, autors de "Ciutat morta", dirigeixen aquesta producció  juntament amb Marc Serra, jurista de l'Observatori DESC i impulsor del documental. Es va presentar el 6 de febrer del 2016 als Cinemes Girona de Barcelona, just quan es complien dos anys dels fets. Des de llavors, la producció ha estat seleccionada en festivals com DocumentaMadrid, OVNI, BccnN, Alcances i Abycine, entre d'altres, i va obtenir el Premi al millor documental llargmetratge a Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català.

 

Sinopsi

El 6 de febrer del 2014, quinze persones van morir ofegades a la platja de Tarajal, a Ceuta. Intentaven creuar la frontera entre Espanya i el Marroc. Quan encara eren al mar, els efectius de la Guàrdia Civil van disparar bales de goma i pots de fum. El documental denuncia els fets i l'arxivament del cas.

El documental mostra el testimoniatge d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions dels responsables del Ministeri de l'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d'un simple cas de negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.

 

 


"Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud"  
Web        http://metromuster.cat/project/tarajal-desmontando-la-impunidad-en-la-frontera-sur/
Twitter     @DocTarajal
Hashtag    #JusticiaTarajal


Premis
Millor documental llargmetratge, Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català, 2016


Festivals
Abycine, el Festival Internacional de Cine, Albacete, 2016
Alcances, el Festival de Cine Documental, Cadis, 2016
Festival Internacional de Vídeo Globale Bogotà, Colòmbia, 2016
BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival, 2016
DocumentaMadrid, Festival Internacional de Documentales, Madrid, 2016
Festival de Cine i Drets Humans, Sant Sebastià, 2016
OVNI, Observatori de Vídeo No Identificat, Barcelona, 2016


Fitxa tècnica
Direcció i guió: Xavier Artigas, Xapo Ortega i Marc Serra
Muntatge: Xavier Artigas
So directe: Xapo Ortega
Música: Las Casicasiotone
Postproducció de so: Francesc Gosalves
Color: Roger Sabà
Producció:
80'
2016
Una producció de Metromuster i Observatori DESC.


Xavier Artigas, codirector
Sociòleg i artista visual. Comença la carrera cinematogràfica el 2008 com a col·laborador de cineastes com Mercedes Álvarez i Ricardo Íscar. El 2012 dirigeix i produeix el seu primer llargmetratge documental, [NO-RES ], vida i mort d'un espai en tres actes, que guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llargmetratge nacional). En Xavier també és fundador, juntament amb Xapo Ortega, de la productora independent Metromuster. És codirector de la pel·lícula "Ciutat morta", premiada al Festival de Màlaga com a millor documental el 2014.

Xapo Ortega, codirector
Ha desenvolupat la carrera professional al voltant de l'arquitectura i el disseny gràfic. A partir del 2004 crea el seu propi estudi, Setdos, on desenvolupa projectes gràfics col·laborant amb arquitectes com Carles Ferrater, David Chipperfeld, José Luis Mateo i amb estudis com b720 o Fuses-Viader, entre d'altres. Participa també, als anys 90, en el naixement del festival Primavera Sound i altres projectes musicals. Col·labora en l'actualitat amb diferents col·lectius vinculats als moviments socials de Barcelona, generant material videogràfic de denúncia social i política. És soci treballador de la cooperativa Metromuster i coodirector de la pel·lícula "Ciutat morta", premiada al Festival de Màlaga com a millor documental el 2014.

Marc Serra, codirector
Sociòleg i jurista. Activista en moviments pels drets humans, la lliure circulació i els drets de les persones migrants. Des del 2012 participa en la creació del col·lectiu Tanquem els CIE, plataforma pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers. Ha treballat a l'Observatori DESC, com a membre de l'equip jurídic, on segueix col·laborant.


Quan es pot veure el documental
Televisió
: dissabte 14 de gener del 2017, a les 23.00, al 33
Internet: durant 30 dies, a partir del dissabte 14 de gener del 2017, a les 23.00, a tv3.cat/eldocumental i tv3.cat/3alacarta 

 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat