Oda a una hortalissa costumista

Receptes amb carbassó, una de les (meves) verdures preferides de l'estiu

Les propietats dels carbassons són popularment conegudes (poques calories, i moltes vitamines i minerals) i a la cuina es fa servir en mil i un plats. Hem seleccionat set receptes originals per honorar aquesta verdura com l'hort mana

Cristina Alemany Iglesias
TEMA:
Consells de cuina
7 receptes amb carbassó, una verdura d'estiu refrescant i versàtil
7 receptes amb carbassó, una verdura d'estiu refrescant i versàtil

No l'he trobat. El llibre monogràfic de receptes amb carbassó que la meva amiga Sílvia em va regalar quan em vaig independitzar no està al prestatge de llibres de cuina. Tenia 23 anys i era la meva verdura preferida. I el regal del receptari va ser una broma interna, esclar. A qui coi li agrada tant el carbassó? Qui gosaria dir que és millor que l'albergínia, la coliflor o la mongeta tendra?

Això sí, segur que estem d'acord que és una hortalissa versàtil, que pot adoptar diferents formes al plat: en podem obtenir des d'una truita fins a una crema o una samfaina. Com que els usos més bàsics del carbassó possiblement ja els tens per mà, hem buscat receptes no dogmàtiques perquè tornis a mirar aquesta verdura amb ulls de descoberta i satisfacció! Abans, però, repassem amb la nutricionista Pilar Senpau els beneficis d'aquest vegetal per a la salut.

 

Les propietats

-És una de les hortalisses menys calòriques del mercat, però té més vitamines i minerals, cosa que la fa adequadíssima en les dietes per perdre pes.

-El seu poc contingut en sodi i molt alt en potassi farà que ens ajudi a eliminar líquids, cosa especialment important per a les persones amb fibromiàlgia o bé que segueixen un tractament amb antiinflamatoris.

-També porta molta vitamina C, especialment important per al sistema immunològic i per a la pell.

 

 

Les receptes

1. Espaguetis de carbassó amb pesto
 

Espaguetis de carbassó amb pesto

Amb la col·laboració de la dietista i nutricionista "plant-based" Carla Zaplana, Marc Ribas cuina aquesta aquesta recepta totalment vegetariana, apta per a persones que no poden prendre ni làctics, ni gluten, ni ous.


2. Macarrons amb flors de carbassó

 Macarrons amb flors de carbassó

Les flors dels carbassons també són comestibles. Fem aquests macarrons aprofitant que un altre dia vam fer flors de carbassó en conserva. Ben fàcil!


3. Pastís de carbassó amb salsa de bolets

 Pastís de carbassó amb salsa de bolets

Carbassons, bolets i formatge per aconseguir un pastís de primer plat: pastís de carbassó amb salsa de bolets.


4. Truita de carbassó i romaní

Truita de carbassó i romaní

El romaní és una herba aromàtica que conté un oli essencial amb una acció estimulant del sistema circulatori. Serà l'ingredient que donarà un toc especial a aquesta truita de carbassó.


5. Carbassó a la llauna

Carbassó a la llauna

Cuinar a la llauna és una tècnica ben nostrada. Si això ho combinem amb productes de temporada, tenim cuina de territori. En Marc Ribas prepara uns carbassons a la llauna.


6. Làmines de carbassó amb tomàquet, alvocat i tamarinde

Làmines de carbassó amb tomàquet, alvocat i tamarinde

Una recepta sense cocció en què Ada Parellada, al programa "Benvinguts a l'hort", barreja cultures de tot el món.


7. Crema de carbassó picant

Crema de carbassó picant

Cada casa té la seva recepta casolana de crema de carbassó. Amb aquesta versió hi donarem un toc picant i exòtic gràcies al bitxo, al gingebre i als xiitakes.

 

Com triem el millor carbassó?

Aquest és el consell de Marc Ribas perquè escollim un bon carbassó:

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut