Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Carles Porta explica l'assassinat al carrer Santaló el 2009

Santaló, un crim a la vista de tothom

Matí d'hivern a Barcelona, com cada dia a aquesta hora, a la confluència de Travessera de Gràcia amb el carrer Santaló, hi passa gent que va a la feina, que porta els fills a escola o que, simplement, comença el dia. D'entre totes les persones, un home s'acosta per darrere a un altre i li dispara un tret al cap a boca de canó

Per sort, no estem acostumats que es cometin crims a plena llum del dia i al mig del carrer. El dia 9 de febrer del 2009, poc després de les 8 del matí, quan la ciutat de Barcelona comença a bullir, a la cantonada de Travessera de Gràcia amb Santaló, un encaputxat mata un jove executiu d'un tret al cap. 

"Assassinat un home aquest matí en ple carrer a Barcelona. L'agressor li ha disparat un tret al cap i ha fugit corrents", locutora

"Acaben d'assassinar un home a la Travessera de Gràcia. A Travessera de Gràcia amb carrer Santaló.", ciutadà anònim que truca a la policia del que ha succeït

Confluència del carrer Santaló amb Travessera de Gràcia de Barcelona
Confluència del carrer Santaló amb Travessera de Gràcia de Barcelona

La policia arriba al llocs dels fets i es troba una persona a terra amb un tret al cap. Destrien les persones que es troben al carrer i que poden facilitar alguna dada. Sembla que la víctima baixava del carrer Santaló per Travessera de Gràcia i se li ha acostat una persona molt corpulenta, que portava posat un passamuntanyes i li ha disparat al cap. 

"Portava una pistola amagada en un diari. S'ha col·locat gairebé a tocar d'ell. I fregant la pistola al clatell, a boca de canó, ha fet un únic tret.", Mayka Navarro, periodista


El móbil de la víctima no para de sonar, però la policia no pot tocar-lo fins que no arribi la comitiva judicial. Els agents rastregen la zona per mirar de localitzar algun indici que els permeti identificar l'assassí. Troben una pistola en un contenidor d'una obra, al mig del carrer, entre el que seria Diagonal i Travessera de Gràcia. 

"Tenim l'arma homicida també, d'acord? Davant dels contenidors que hi ha a Muntaner 264. Arma curta. És una 9 mil·límetres parabellum. Sembla de la marca Star. Bé, encara no l'he tocat. És aquí, als contenidors, amartellada."

La policia troba una pistola en un contenidor d'una obra
La policia troba una pistola en un contenidor d'una obra

Poc després, els mossos troben un passamuntanyes sota un cotxe. Tot apunta que és el de l'assassí. L'inspector Grasa, de la divisió d'investigació criminal, comença a dibuixar el perfil de l'home que ha fugit: 

"Quan veiem tot el que abandona aquesta persona, sincerament que ho pensem i ho diem allà: 'Ostres, no sembla gaire professional'. Si abandones un passamuntanyes, qui et diu que no hi hagi ADN teu, perfil genètic, allà dins? O has pogut deixar una empremta a l'arma.", inspector Grasa, de la divisió d'investigació criminal

 

Una testimoni explica als Mossos que, quan l'assassí es creuava amb ella, l'home s'ha tret el passamuntanyes. Aquest fet fortuit permet que la policia comenci a recopilar més dades de les característiques físiques del presumpte assassí. Ja pot elaborar un retrat robot: es tracta d'un home jove, corpulent, d'una alçada d'un metre vuitanta, aproximadament, cara rodona i amb el cap rapat.

Retrat robot de l'assassí del crim de Santaló
Retrat robot de l'assassí del crim de Santaló

 "Aquesta persona portava un passamuntanyes. Ha marxat direcció Casanovas corrents cap avall. Cap avall, sentit mar."

El poc que sap la policia és el que diuen els testimonis. L'home ha sortit corrents carrer Casanova direcció Diagonal. El que en aquests moments capfica els Mossos és que pugui abandonar el país i pot haver anat a la zona de l'aeroport o de l'estació de tren. Són les 9 del matí i a la cantonada del carrer Santaló amb Travessera de Gràcia el que no hi ha és tranquil·litat perquè el grup d'homicidis de la policia pugui treballar. Vianants pertot arreu, periodistes als terrats, balconades, terrasses, a tot arreu. En paraules del mateix caporal Madurell, és "una bogeria".

La policia acordona l'escena del crim
La policia acordona l'escena del crim

Sorprèn que el crim es produeixi en un lloc i a una hora amb tants ulls i tantíssima gent: trànsit de cotxes, pares que acompanyen les criatures a l'escola, una munió de gent al carrer... "Hi ha tanta gent que et costa recordar una sola persona", apunta la periodista Mayka Navarro, "el que pots arribar a pensar és que precisament el que busca l'assassí és aquesta quantitat de gent que provoca que tu passis desapercebut".

 "Perdent la pista d'algú a la Diagonal, pot haver anat a qualsevol lloc del món", caporal Bosch, divisió d'investigació criminal.

Ha passat poc més d'una hora des que un encaputxat ha matat un jove executiu d'un tret al cap. Ho ha fet al mig del carrer, a plena llum del dia i davant de tothom. Els Mossos han trobat, molt a prop d'on està el cadàver, una pistola i un passamuntanyes. I, gràcies als testimonis, la policia ha pogut construir un retrat robot de l'home que ha fugit. Finalment, les autoritats accedeixen a la cartera de la víctima i en treuen la documentació. Ja saben qui és la persona que ha estat assassinada: es diu Félix Martínez Touriño i és el director el Centre Internacional de Convencions de Barcelona. Costarà molt d'encaixar les peces d'un puzzle que tindrà els barcelonins amb l'ai al cor. Intentarem posar llum a la foscor.

 

"Crims" tracta el cas en el capítol "Crims-Santaló. La versió radiofònica del programa també ha tractat el cas del crim de Santaló i ho ha fet amb dos capítols que també pots trobar a la carta:

Cas Santaló (Cap.1): Una mort a plena llum del dia
Cas Santaló (Cap. 2): Una cabina telefònica. Crim resolt

També els trobaràs al podcast del programa "Crims", que pots escoltar a través d'iTunesiVoox, Google Podcast o Spotify.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut