Finalistes "Batalla monumental"
Busquem el nou monument favorit de Catalunya

Els secrets dels finalistes del "Batalla monumental" que no surten a les guies

El castell de Montsoriu, les muralles de Montblanc, el Palau de la Música Catalana, la cartoixa d'Escaladei i el Poble Vell de Corbera d'Ebre són els cinc finalistes de la segona temporada de "Batalla monumental". Què en saps, de cadascun d'ells?

Els 5 finalistes per a la gran cursa final de la segona temporada de "Batalla monumental" amaguen un munt de secrets plens d'història. Te'n descobrim alguns dels més amagats. Així, la pròxima vegada que hi vagis, segur que te'ls mires d'una altra manera.
 

El castell de Montsoriu, 3 castells en 1

Ancorada a les portes del parc del Montseny, hi ha una imponent fortalesa medieval construïda entre els segles X i XV. Se'l considera el castell gòtic més bonic de Catalunya, que ha inspirat moltes llegendes. El seu immillorable estat de conservació fa que el nucli de Montsoriu sigui una autèntica càpsula del temps formada per tres grans castells al seu interior. Com el joc de les nines russes, sí. I per conquerir-los cal travessar fins a 7 portes.
 

 

Les muralles de Montblanc, 30 torres i un drac

Montblanc és un museu medieval a l'aire lliure. Més enllà de ser un poble monumental emmurallat, és el lloc estrella de Catalunya, on durant el mes d'abril se celebra la Setmana Medieval. S'hi fan mercats, jocs populars i s'hi celebren corts catalanes en una festa que compta amb la participació de més de 1.000 persones del poble. I si l'abril té un dia especial marcat al calendari, és el dia 23, Sant Jordi. Segons explica la llegenda, Sant Jordi va matar el drac a Montblanc. I des del 1987, la capital de la Conca de Barberà ho reivindica amb una gran festa popular d'Interès Turístic per la Generalitat.
 

 

Les catacumbes del Palau de la Música Catalana

El Palau de la Música Catalana és l'única sala de concerts inscrita a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Representa la història viva de la música catalana i és una de les icones del modernisme català. Construït pel mestre Lluís Domènech i Montaner, al Palau es fusionen totes les disciplines artístiques en un mateix projecte: vitrall, forja, escultura o mosaic. No pots deixar de mirar el sostre, les claraboies, les columnes amb motius florals o el vestíbul. Però què passa quan una peça de les baranes o del sostre es trenca i s'ha de canviar? El Palau amaga les catacumbes, un immens traster amb peces de recanvi i relíquies de fa més de 100 anys que no deixa indiferent ningú.
 

 

La cartoixa d'Escaladei, un monestir de somni

L'espiritualitat en el conjunt monumental de la cartoixa d'Escaladei, una joia amagada al mig del Priorat, té una força divina però també onírica. Diu la llegenda que els monjos cartoixans van construir el seu monestir després d'interpretar un somni com un senyal diví. Un pastor havia vist, en somnis, uns àngels baixar del cel i pujar-hi per unes escales. Dit i fet. La cartoixa d'Escaladei, que significa "escala cap a Déu", és un monestir que reposa en un espai únic i protegit a la serra de Montsant.
 

 

El Poble Vell de Corbera d'Ebre, 115 dies seguits de guerra

Si la batalla de l'Ebre a la Guerra Civil va castigar un poble, va ser el Poble Vell de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta. El setge es va allargar 115 dies, i la violència i la brutalitat van destruir completament l'antiga vila situada en un turó abocat sobre la plana de la Terra Alta. Ara, tot són ruïnes, testimoni directe de la massacre. Tot un poble en ruïnes, sí, amb una única excepció. L'església de Sant Pere, l'únic edifici que es manté dret, parcialment rehabilitat i que s'utilitza com a centre de memòria.
 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut