El retorn a l'escola serà l'11 de gener

Aquest dimecres, 16 de desembre, hem connectat amb la roda de premsa de Salut i Educació, en què s'han anunciat noves mesures de cara al calendari escolar. Josep Bargalló, conseller d'Educació; Alba Vergés, consellera de Salut; Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat, i Josep Gonzàlez-Cambray, director general de Centres Públics, han pres la paraula per explicar que el dia de retorn a les escoles serà l'11 de gener, per allunyar el retorn a les classes dels àpats nadalencs, i que es farà un cribratge massiu a tots els professionals de l'educació.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha expressat l'agraïment a tots els professionals de l'àmbit de l'educació de la salut que han fet possible que, des de principi de curs, l'escola sigui un espai segur.

Per Bargalló, Catalunya és un referent en transparència a l'hora de fer arribar les mesures i protocols anticontagi. Durant aquest primer trimestre, 4 de cada 5 alumnes catalans no han deixat d'anar a l'escola i 9 de cada 10 professionals no han hagut de passar cap confinament. Per tant, el contagi a les escoles ha estat pràcticament inexistent tot i ser sensibles al que passa en el seu entorn.

El conseller ha explicat que el divendres 8 de gener no serà lectiu i el retorn a l'escola serà el dilluns 11, amb l'objectiu que els contagis de Nadal i Reis arribin minoritzats, i ha instat la comunitat educativa a tornar a treballar després del parèntesi nadalenc en les millors condicions possibles demanant un comportament responsable tant dels docents com de la resta de la societat catalana.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que a partir del retorn a l'escola es farà un cribratge massiu als professionals de les escoles, després de les 15.000 proves PCR a l'entorn escolar que s'han fet des del setembre. Vergés ha volgut constatar que les escoles no han estat focus d'infecció i s'ha complert el compromís del govern de mantenir-les obertes mitjançant el treball conjunt entre els professionals de la salut i l'educació.

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha apuntat que un equip de 300 persones ha treballat diàriament per centres educatius de tot Catalunya. El resultat ha estat més que satisfactori. Mirant enrere, el doctor Argimon ha comentat que el protocol previ de Salut era estricte, però es va flexibilitzar al màxim per mantenir la normalitat com ens demanava educació atenent a les peticions del professorat. En els cribratges entre els mestres i els alumnes, per exemple, les PCR es van adaptar perquè fossin més còmodes.

Finalment, Josep González-Cambray, director General de Centres Públics, ha subratllat que els resultats obtinguts en el primer tram del curs escolar són un èxit compartit entre els departaments perquè hi ha hagut un esforç per tenir la feina feta. Malgrat tot, ha calgut adaptar-se a les incidències del dia a dia. Cambray ha explicat que de l'11 al 29 de gener s'efectuaran cribratges a totes les persones que treballin en qualsevol centre educatiu, unes 170.000 persones de diferents perfils laborals. S'enviaran els kits als centres per fer les proves i els recollirem per analitzar-los.

TEMES:
Educació Coronavirus Salut
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3