L'home orquestra

Aquest treball evoca tota una generació de músics, la major part catalans, que durant la dècada dels anys 40 i 50 van deixar enrere la dictadura franquista i van decidir embarcar-se i anar a fer les Amèriques.

 

L'aventura dels músics catalans a Amèrica

Una producció de Swing Produccions en coproducció amb TV3 i TVE

El relat pren com a protagonista i fil conductor la figura dʼun dels darrers supervivents dʼaquella aventura: el multiinstrumentista Jesús Peyrón (Barcelona, 1930), que va adoptar el nom artístic de Jesús Moreno.

Peyrón va ser un dels protagonistes destacats de lʼedat daurada de les grans orquestres de ball. Va saber construir-se una carrera excepcional, actuant als millors escenaris del món i acompanyant artistes dʼalçada com Frank Sinatra, Nat "King" Cole, Édith Piaf, Judy Garland, Benny Goodman, Benny Moré, Xavier Cugat i molts altres.

Però en aquest treball també es recorda lʼèxit que van tenir formacions molt anomenades en el seu moment, com Los Chavales de España, o lʼorquestra Fatxendes de Sabadell, totes dues formades majoritàriament per músics catalans. És un dels capítols poc recordats de la història musical a Catalunya i que va fer història a Cuba durant la dècada dels 50, abans de lʼarribada de Fidel Castro.

Peyrón va ser amic i company de promoció de músics com Tete Montoliu, Rudy Ventura o el cantant Josep Guardiola i des de fa uns anys resideix a Granollers (Vallès Oriental). Aquest documental és la seva història, explicada per ell mateix, i també un retrat de tota una generació de músics irrepetible.

El treball inclou més dʼuna quinzena dʼentrevistes, imatges dʼarxiu, un important nombre de fotografies inèdites o poc vistes, i rescata algunes cançons originals dʼaquelles orquestres.

 

Festivals
MARFICI, Festival de Cine Independent del Mar del Plata, Argentina
In-Edit, Festival de Cine Documental Musical Beefeater In-Edit Barcelona, 2017
FICG, Festival internacional de Cine de Guadalajara, Mèxic
Festival de Jazz de Granollers
Festival de Jazz de Terrassa
Aules dʼextensió Universitària de la Gent Gran de Granollers
LASA Film Festival, Latin American Studies Association, Barcelona


Dirigit per  Àlex Gómez-Font i Carles Riobó.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3