Carlota Bruna: "La moda és política, portar roba sostenible és declarar què vols per al planeta"

Carlota Bruna: "La moda és política, portar roba sostenible és declarar què vols per al planeta"

Els joves i la ciència lideren a hores d'ara la lluita per conscienciar el planeta sobre els efectes de la crisi climàtica i per difondre de manera global que la diferència d'un món escalfat a 1,5 ºC o a 3-5 ºC és la diferència entre una vida difícil o una de molt difícil. La instagramer Carlota Bruna, una de les protagonistes del documental "Penjant del fil", és un exemple d'aquesta generació que impulsa una consciència col·lectiva envers el consum responsable, ètic i sostenible, en aquest cas centrada en la moda i l'alimentació.

Peté Soler, periodista de TV3 i directora de "Penjant del fil":

Tot i tenir desenes de milers de seguidors a Instagram, no fas publicitat de marques de moda molt conegudes. Per què? 

Carlota Bruna, instagramer:

Primer, mai no m'ha agradat estar a la moda, perquè és una cosa molt passatgera i cadascú ha de tenir el seu propi estil. I, a més, quan ets una mica més conscient de tot el que passa darrere de la indústria t'adones que és una cosa molt volàtil i que al final tot acaba als abocadors. Això mai no m'ha agradat i sempre intento promoure una moda que sigui més reciclada, més conscient, més amigable amb el planeta. 

 

Per exemple, el que portes posat ara mateix... 

Sí, és de segona mà. Les vambes són de plàstic reciclat, els texans són denim reciclat i intento fer-ho el més sostenible possible. 

 

Als vint-i-tres anys, creus que la teva generació es tan conscient com tu?  

En el meu ambient de tota la vida, costa molt de fer veure que realment aquesta indústria és una de les més contaminants, per no dir que és la més contaminant. Veig que hi ha una barrera molt gran, sobretot perquè molta gent de la meva edat segueix aquestes instagramers que sempre estan promovent roba nova, un dia treballen amb una marca i al dia següent amb una altra... O sigui, promouen molt la compra impulsiva. I gràcies a Instagram jo també m'he pogut moure amb gent que són més conscients amb això. Veus un canvi, però realment queda molt per fer encara.  

 

No treballar amb grans marques també implica deixar de guanyar molts diners, no? 

Clar, sí. Però jo no vaig fer això d'Instagram tant per guanyar diners com per promoure un missatge. Aleshores, si hi ha col·laboracions, ho veig com una cosa positiva, però no és el que busco sempre. 

 

Ets coautora del llibre "Som l'última generació que pot salvar el planeta". És un títol que pot semblar optimista o pessimista, segons com es miri. 

Crec que és un títol superpositiu perquè és molt empoderador saber que tant les empreses com les persones i com els polítics podem fer alguna cosa al respecte, que no és una cosa que no depèn gens de nosaltres, sinó que depèn totalment de nosaltres. 

 

Molta gent considera que la moda és una cosa frívola. Tu com ho veus? 

Jo crec que no. Diuen que la moda és la manera d'expressar-se un mateix i és una cosa política; si tothom veu que portes roba sostenible o roba reciclada, al final estàs fent un "statement" d'allò que vols per al planeta. La moda no té perquè ser una cosa negativa, sinó que pot ser positiva, com es fa en aquest documental, mostrant com hi ha marques que es dediquen a recollir plàstic dels oceans o d'abocadors on s'hi poden passar milers d'anys per fer roba nova. I això és molt positiu. 

 

Tu relaciones gastronomia i moda, com es veu en el documental. Per què estan relacionats els aliments i la roba? 

Perquè tant menjar com portar roba ho fem cada dia. Són dues accions molt quotidianes que s'han de tenir en compte perquè si no les fem sostenibles, això té una gran impacte pel planeta. Molts cops mirem molt el que mengem, que tot sigui de proximitat i ecològic, i després portem roba de grans marques o de "fast fashion".  

 

També relaciones la Covid amb la natura. 

Sí, perquè els grans ecòlegs diuen que si tinguéssim una natura resilient i sana, la Covid no hauria passat, perquè això és el resultat d'haver-nos carregat tant la natura i de manera tan ràpida. 

 

També relaciones la Covid amb la natura. 

Sí, perquè els grans ecòlegs diuen que si tinguéssim una natura resilient i sana, la Covid no hauria passat, perquè això és el resultat d'haver-nos carregat tant la natura i de manera tan ràpida. 
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3