Menjar pels ulls

En tots els mitjans de comunicació, i molt especialment a internet, es parla més de menjar que mai, però a casa cada cop cuinem menys. Per què?
En parlem amb en Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, que ens fa notar que si bé abans compartíem plegats l'escudella al voltant d'una taula, ara compartim el ramen a Instagram.
En Philippe Regol, observador gastronòmic, diu que aquesta obsessió per la imatge dels plats ens ha fet perdre el focus sobre altres aspectes més importants, com la tècnica o la sostenibilitat del plat.
La Martina Puigvert Puigdevall, cap de cuina al restaurant Les Cols d'Olot, ens explica d'on treuen la inspiració per als seus menús, una combinació de tradició i innovació, i influències externes a la cuina, com la natura o l'arquitectura.
La sostenibilitat també és el repte més important al qual s'enfronta la gastronomia. Fa uns anys, l'objectiu de molts cuiners era enlluernar el comensal amb ingredients estranys i desconeguts, però cada cop més haurem de tenir en compte el cost d'aquesta dèria pel que és nou. L'Elsa Yranzo és "food designer" i ha posat el focus sobre aquest equilibri a l'hora de cuinar.
Els cuiners són artesans, però si aquesta artesania es porta als nivells més excel·lents, es pot considerar art? En Jordi Vilà, cuiner dels restaurants Alkimia i Al Kostat, no es considera artista.
Repassarem les manifestacions artístiques i culturals que darrerament s'han publicat al voltant del menjar, des de la nova pel·lícula protagonitzada per Ralph Phiennes, "The menu", passant per la novíssima sèrie de Hirozaku Koreeda, "The Makanai", fins al recull d'articles de la Nora Ephron, "No me'n recordo de res".

TEMES:
Cultura
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation)
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3