Torna la bici

Torna la bici

L'embús de trànsit a les grans ciutats, la contaminació, ressucita una vella coneguda: la bicicleta. I no sense problemes.

A les grans ciutats, un vell nou element ha complicat la mobilitat: torna la bicicleta. Havia quedat relegada a l'oci i ara reclama el seu lloc com a transport urbà. L'alarma per la contaminació i l'irremeiable congestió de trànsit ha empès els ajuntaments a potenciar-la. I una preocupació més gran per formes de vida més saludables està fent que augmenti el nombre d'usuaris.

A Barcelona, els últims 10 anys s'han multiplicat per quatre els desplaçaments en bicicleta. Una gran densitat de població, carrils bici insuficients -molts de doble direcció-, bicicletes per les voreres i el desconeixement de les normes per part d'uns i altres ha fet créixer una sensació de perill. Els quatre accidents mortals d'aquest any -2 vianants i 2 ciclistes- han contribuït a aquesta percepció.

És un moment de transició que el reportatge "Torna la bici" retrata. Parlem amb ciutadans que es desplacen cada dia en bicicleta a la feina i amb vianants i conductors que es consideren agreujats, amb veïns afectats per la implantació de la xarxa de carrils bici i amb usuaris d'aquests carrils que ara poden circular amb més seguretat.

Hem anat també a buscar un model que funciona, el de Copenhaguen, no per comparar-nos, sinó per buscar-hi claus. Fa unes dècades, la ciutat va posar la bicicleta com a primera prioritat de les seves polítiques i ha aconseguit que gairebé la meitat de la població es desplaci a la feina o als estudis en aquest mitjà.
 
Urbanistes i tècnics en mobilitat de tot el món aposten cada cop més per restringir l'accés del cotxe a centres urbans i fomentar la bicicleta. Torna la bici. 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3