Si un sol alumne ho demana

La nova interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya torna a posar en qüestió el model lingüístic de l'escola a Catalunya i dispara la indignació entre la societat catalana.

La nova interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya torna a posar en qüestió el model lingüístic de l'escola a Catalunya i dispara la indignació entre la societat catalana.
 
Julián Busca, un argentí afincat a Castelldefels, és un dels pares que va interposar una demanda als tribunals de justícia demanant que, a l'escola dels seus fills, el castellà també fos llengua vehicular. En el reportatge "Si un sol alumne ho demana" ens explica quins motius el van portar a fer-ho. La recent resol.lució del TSJC estableix que no només el seu fill sinó tota la classe sencera hauran de rebre l'ensenyament amb una major presència del castellà, un decisió que per molts posa en perilll el model d'escola en català iniciat ara fa 30 anys.
 
L'any 1983 un grup de pares i mares de Santa Coloma de Gramanet - molts d'ells castellanoparlants - van lluitar per tenir a la ciutat una escola que fes l'ensenyament íntegrament en català. Arran de la seva petició, la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat van decidir implantar un pla pilot d'immersió lingüística que es va estendre a altres escoles de la població i progressivament a la resta del país. Ho recordem a través del testimoni d'algun dels pares i mestres protagonistes d'aquesta història. Ara, 30 anys després d'aquella iniciativa, el reportatge del "30 Minuts" analitza l'actual model d'escola en català des de tots els punts de vista. Hi intervenen el ministre Wert i la Consellera Rigau, així com representants de Convivencia Cívica Catalana i també d'Impulso Ciudadano, dues organitzacions que lluiten per implantar el bilingüisme al model educatiu català. També parlem amb mestres, pedagogs i sociolingüistes que analitzen la situació del català a l'escola i a la societat. En el reportatge visitarem tres escoles que representen realitats ben diferents: l'escola pública Campclar de Tarragona, on només un 1% de l'alumnat té el català com a llengua habitual, l'escola La Salle, també de Tarragona, una de les escoles afectades per una resol.lució judicial que obligava a ensenyar en castellà a una alumna i l'escola Farigola de Seva, on es duen a terme vàries iniciatives per reforçar el domini del castellà dels seus alumnes, majoritàriament catalano-parlants.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3