Matrimonis infantils

Com se senten els nens i nenes obligats a casar-se? L'Índia concentra el 40% dels matrimonis infantils del món.

Com se senten els nens i nenes obligats a casar-se? L'Índia concentra el 40% dels matrimonis infantils del món.

L'Unicef, l'organisme de l'ONU que té cura de la infantesa i dels seus drets, va assegurar en un informe del 2007 que més de 20 milions de nens i nenes es van haver de casar forçosament a l'Índia. Un fenomen també molt estès al Nepal.

Matrimonis -molts d'ells en plena infantesa- propiciats per les respectives famílies a través d'uns acords en què l'instint de supervivència econòmica hi té molt a veure. A l'Índia es creu que gairebé la meitat de totes les dones que avui tenen una edat entre 20 i 24 anys van haver de casar-se molt abans de complir la majoria d'edat.

Hi ha lleis nacionals per evitar el matrimoni infantil i castigar els que ho fomenten, inclosa la Llei de Restricció del Matrimoni Infantil de 1929. No obstant això, les penalitzacions establertes per llei s'han executat poques vegades.

El reportatge arrenca en un petit poble del Nepal amb un casament esfereïdor: el de Golu, un nen de tres anys, amb la Kiran, de dos anys. Els autors del reportatge parlen amb les respectives famílies i les càmeres mostren la cerimònia.

A pocs quilòmetres del poblet nepalès ja ens trobem en una zona rural de l'Índia, al Rajasthan. Veiem Dayram, de 15 anys, guarnit pel seu casament. Però és com si anés al patíbul. La seva núvia, Hemlata, també té 15 anys. En el cas de les nenes, la majoria mares al cap de poc temps, el matrimoni no només és un risc per la seva salut i la dels fills que porta a la panxa, sinó que és un immens obstacle per al seu desenvolupament educatiu i professional.

Però hi ha qui s'hi nega i rebutja aquesta tradició. És el cas de Rekha, una nena de 13 anys quan va optar per oposar-se fa dos anys al seu casament. La seva rebel·lia va causar un autèntic rebombori a la seva regió. Però va fer una objecció activa i aconsella a les nenes que vagin a escola, s'eduquin, i no es casin prematurament per no condemnar-se a una vida insuportable. Les càmeres segueixen la seva història.
Informació d'interèsDisponible fins al 22/05/2011 a les 21.50
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3