Es-Satty, retrat d'un impostor

Sis mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils , una investigació inèdita reconstrueix la vida d'Es-Satty des del moment que ingressa al centre penitenciari Castelló fins que va acabar adoctrinant els joves terroristes de Ripoll

Qui era Abdelbaki es-Satty? En quin moment deixa de ser un delinqüent per convertir-se en el que ell considerava un musulmà compromès? Quina estratègia traça per passar totalment desapercebut i ser l'adoctrinador dels terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Sis mesos després, una investigació inèdita del programa "30 minuts" reconstrueix la vida d'Es-Satty des del moment que ingressa al centre penitenciari Castelló I. L'equip ha contactat amb interns que el van conèixer de prop a la presó i que expliquen no només l'habilitat que tenia per acostar-se als més joves, sinó els contactes freqüents que mantenia amb seguretat nacional. Així mateix, també entrevista confidents dels serveis d'intel·ligència que expliquen el funcionament habitual d'aquestes col·laboracions a l'interior de la presó.

El reportatge també mostra com s'organitza i es regula la formació dels imams al Marroc a través de l'Institut Mohamed VI de Rabat. Aquest centre governamental s'encarrega, des del 2015, de la formació d'un miler d'imams i predicadors anualment, la majoria d'arreu de l'Àfrica, però també d'alguns països europeus com França.

Es-Satty, retrat d'un impostor també parla amb un familiar dels terroristes que havia format part de la mateixa colla de joves. El seu testimoni mostra encara l'impacte que va suposar l'atemptat per a aquells que coneixien els terroristes i com estan superant el dia a dia. Així mateix, també és rellevant, perquè relata alguns dels canvis que aquests nois van viure mesos abans dels atacs. El reportatge també es pregunta sobre algunes de les claus de la investigació, que continua sota secret de sumari. En les reunions de l'imam, hi va haver altres joves? Els terroristes feien enviaments de diners a altres països? Hi ha més persones implicades en els atacs que no han estat detingudes?

Un reportatge d'Anna Teixidor, Carles Señalada i Marc Faro

Producció: Sandra Rierola, Carles Fernández

Imatge: Marc Faro

 

TEMES:
Atemptats Barcelona CambrilsAniversari atemptats 17A
Subtítols en: català / castellano
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3