Els oblidats de la batalla

L'1 d'abril farà 70 anys que es va acabar la Guerra Civil. I encara avui, 70 anys després, familiars de soldats republicans morts al camp de batalla busquen les restes dels seus parents. Aquestes desaparicions afecten especialment Catalunya, ja que a causa de l'ofensiva franquista, el principat va quedar aïllat de la resta de l'Espanya republicana.

A partir de 1938, les lleves de soldats republicans es van nodrir bàsicament d'homes catalans, alguns casats i amb fills i d'altres pràcticament uns nens, de 17 i 18 any, els anomenats de "la lleva del biberó". Milers van desaparèixer per sempre als fronts del Segre, i, sobretot, a la batalla de l'Ebre, l'últim i dramàtic intent de salvar la República.

Avui en dia saber el lloc on van morir i on estan enterrats és molt difícil, tret que morissin en hospitals de la rereguarda, fossin enterrats al cementiri i la seva defunció constés en algun registre. Però els que van morir al front, encara són al camp de batalla. Els soldats republicans prou feina tenien a continuar vius: quan morien els companys, si podien, els colgaven a les mateixes trinxeres. Els franquistes, en plena ofensiva, anaven identificant i enterrant als seus, però el republicans es quedaven al lloc on havien caigut. Després, els pagesos i la gent dels pobles s'encarregava d'enterrar-los.

En aquest programa de "30 Minuts" coneixerem la història d'aquests oblidats de la batalla, a través d'un historiador jubilat que es dedica a buscar desapareguts pels seu compte i a comunicar les troballes a les famílies; sabrem per què hi ha 3.000 persones que encara busquen els seus familiars morts al front, reviurem les experiències d'un grup de veterans de la guerra i assistirem a la primera recollida oficial de restes de soldats republicans morts a la Batalla de l'Ebre, una actuació feta amb caràcter d'urgència després que diverses entitats van manifestar la seva preocupació perquè la construcció d'un parc eòlic a la zona pogués afectar aquestes restes.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3