Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El preu del porc

El preu del porc

La indústria porcina té un gran pes a Catalunya i és una de les principals a Europa. El tractament dels purins, la seva gestió, és l'altra cara de la moneda. Com s'aborda a Catalunya?

A Catalunya hi ha 7 milions de porcs, un per habitant. Cada any els escorxadors catalans maten 19 milions de porcs, mig milió a la setmana, "un holocaust diari" com afirma un assessor del sector porcí en el reportatge. Amb més de 20.000 llocs de treball directes, el porcí representa el 3% del PIB català.
    Però, des de fa ja més de 20 anys que el sector arrossega un problema que no hi ha manera de resoldre i que ha anat empitjorant, la contaminació per nitrats dels aqüífers, que ja afecta més de 400 municipis de tot Catalunya. Una contaminació que podria tenir conseqüències sanitàries greus: L'aigua contaminada per nitrats és cancerígena. Per aquest motiu, a comarques com Osona la meitat de les fonts han estat declarades no potables.
    Des de sectors de defensa del medi ambient com el Grup de Defensa del Ter acusen la Generalitat: "L'administració s'ha dedicat a mirar a una altra banda i a fer veure que no passava res", diuen en el reportatge. Unió de Pagesos reconeix que s'aboquen molts més purins dels autoritzats. "Si a Osona s'haurien d'exportar 1 milió de metres cúbics de purins i se'n porten a fora 3 o 400.000, la resta es tira aquí", reconeix Carles Mencos, portaveu del sindicat agrari, que denuncia que no hi ha cap mena de control. Des de la conselleria d'Agricultura reconeixen que "no tenim mitjans per controlar cada dia el que fan els ramaders."
    Davant la pregunta de qui ha de pagar la factura ambiental, finalment sembla que es començaria a imposar el criteri que qui contamina, paga. "El cost ambiental, el sector té clar que l'ha d'assumir", diu Ricard Parés, portaveu de Porcat, l'associació de productors catalans de porcí, però afegeix, "també hem de tenir clar que ningú vol pagar més pel producte final".
    Quin és el preu del porc? És massa barat? La contaminació del medi ambient  és el preu que ha de pagar el país per tenir un sector potent? Hi ha massa porcs a Catalunya i ja només queda l'opció de reduir la cabana porcina? En el "30 minuts" també aprofitem per fer un cop d'ull al que es fa a Alemanya, on s'aprofita la sensibilitat del consumidor que està disposat a pagar una mica més, perquè als porcs se'ls ha donat més espai per viure. És una forma diferent de reduir el nombre d'animals a les granges sense que els ramaders hi perdin diners.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3