El nostre millor enemic

Gaddafi, el líder libi, ha decidit morir matant. Ja se l'acusa de crims contra la humanitat. Com va ser possible convertir-lo en "un dels nostres"?

Gaddafi, el líder libi, ha decidit morir matant. Es comença a parlar de genocidi. Com va ser possible convertir-lo en "un dels nostres"?

Líbia viu hores decisives. Després de les reeixides revoltes populars a Tunísia i a Egipte, almenys de moment, i de la ràpida extensió pel món àrab del tsunami democràtic, al règim del coronel Gaddafi li ha tocat ser la següent fitxa de dòmino. Però al preu d'un bany de sang.

Davant d'aquesta massacre, la comunitat internacional, la Unió Europea, temorosa de les conseqüències econòmiques i del possible drama humanitari que pugui trucar a les seves portes, ha tingut una reacció tèbia. Fins i tot, una resposta considerada indignant per a molts sectors de la societat civil europea. Com és possible?

El reportatge "El nostre millor enemic", una producció d'Antoine Viktine, d'Illégitime Défense, ens aporta el perquè. És el resultat d'una investigació sobre la seqüència històrica que va portar Gaddafi de ser considerat un terrorista, un pària de la comunitat internacional, a ser un dirigent benvingut als palaus presidencials i a les seus governamentals occidentals. Els immensos jaciments libis de gas i de petroli són part de la resposta. Però no tota. Després del 11 de setembre i de les intervencions militars a l'Afganistan i a l'Iraq, Gaddafi va témer per la sort del seu règim. I va esdevenir un valedor estratègic occidental contra Al-Qaeda.

Però no va ser un procés fàcil: cal tenir en compte que el 1992 Gaddafi va ser directament acusat de la destrucció, el 1988, d'un avió de passatgers francès sobre la població escocesa de Lockerbie en què van morir 458 persones. El reportatge "El nostre millor enemic" ens explica el procés de "reconciliació". Inclou, entre altres, testimonis clau: el de l'exprimer ministre britànic Tony Blair; l'antiga consellera de Seguretat Nacional dels EUA, Condoleezza Rice; responsables diplomàtics de Londres i de Washingtona a Trípoli; personatges lligats als serveis secrets occidentals... Una equació d'interessos en què les condicions de vida i la situació política del poble libi, el germen de la revolta actual, no jugaven cap paper.

"Ell ens ven el seu petroli, ens ajuda amb Al-Qaeda i nosaltres el deixem ser Gaddafi", conclou el reportatge.
Informació d'interèsDisponible fins al 06/03/2011 a les 21.50
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3