El museu enfonsat
A les 11 del matí del 16 d'octubre passat, una patrullera de la Guàrdia Civil va capturar en aigües d'Algesires l'"Odyssey Explorer", un vaixell propietat de l'empresa de caçatresors nord-americana Odyssey. Havia sortit pocs minuts abans del moll militar de Gibraltar, on havia estat refugiat durant sis mesos sota protecció britànica des que, a mitjans d'abril, va treure el tresor submergit més gran de la història d'una misteriosa nau protegida per un nom en clau: Black Swan (Cigne Negre). Cinc-centes mil monedes de plata i or valorades en 400 milions d'euros van volar aleshores de Gibraltar a Tampa, a Florida (EUA), en un vol xàrter contractat per Odyssey, i es va obrir un complex contenciós jurídic entre la companyia i el govern espanyol, que reclama el tresor com a seu.
Ara que el tresor ha volat als Estats Units, el govern espanyol trenca amb Odyssey i emprèn accions legals. Arrenca una complexa batalla política i legal a quatre bandes amb una empresa americana, el govern britànic, que ha donat cobertura logística als caçatresors, i les autoritats de Gibraltar, en el territori de les quals es refugien.
Però, més enllà del tresor d'Odyssey, el Cigne Negre ha obert a Espanya un nou debat sobre la propietat i la utilitat dels tresors amagats al fons del mar. S'haurien de deixar dormir sota l'aigua, com defensen els arqueòlegs, o s'haurien d'extreure sistemàticament per destinar una part dels beneficis a recerca?