Competir compartint

Les cooperatives, superen millor la crisi econòmica que les empreses mercantils?

Les cooperatives, superen millor la crisi econòmica que les empreses mercantils?

Les cooperatives de tot el món han celebrat aquest any passat, el 2012, l'Any Internacional amb la constatació que estan superant la crisi econòmica millor que les empreses mercantils.

Un estudi de la Confederació Internacional de Cooperatives amb dades de 23 països demostra que obtenen millors resultats econòmics, taxes d'ocupació i supervivència. S'explica per les característiques pròpies de les empreses cooperatives: implicació dels socis en la marxa de l'empresa, flexibilitat de sous i horaris i anticipació a l'hora de prendre mesures.

Catalunya ha tancat l'any amb més de 4.100 cooperatives, després de crear-se'n més de 140 de noves, la xifra més alta dels últims sis anys. Però també se'n van tancar més de 90. Les cooperatives catalanes viuen una mitjana de vuit anys, mentre que el conjunt de les empreses mercantils no superen els cinc anys.

Les tres quartes parts de les cooperatives catalanes són de treball associat, majoritàriament de treballadors que es fan càrrec d'una empresa en crisi o que en creen una de nova capitalitzant l'atur. N'hi ha en la indústria i cada cop més en els serveis i en l'atenció a les persones. Es dóna feina així a més de trenta mil persones. En el conjunt d'Espanya, la destrucció de llocs de treball a les cooperatives durant els últims quatre anys ha estat deu punts percentuals inferior a la resta d'empreses.

Setanta mil famílies catalanes més viuen dels productes que porten a les cooperatives agràries de les quals són socis. Produeixen la major part de la fruita seca, l'arròs, l'oli i el vi. El descens del consum intern per la crisi econòmica les ha obligat a modernitzar-se i a buscar sortides cada cop més en les exportacions i en les vendes per internet.

Un equip del "30 minuts" ha recorregut una mostra de set cooperatives per comprovar les seves estratègies per fer front a la crisi i quins resultats han obtingut. N'hi ha de centenàries, com l'agrària de Falset-Marçà, d'històriques en el ram del metall i de la lluita obrera, com Mol-Matric, de l'atenció a les persones, com La Fageda, i el fenomen creixent de les cooperatives de consum, com Som Energia, que ha superat els cinc mil socis en dos anys, o MengemBages, nascuda fa un any per posar productes de proximitat a l'abast dels socis. També n'hi ha una tancada i pendent de subhasta judicial, la de Sarroca de Lleida, i una altra de segon grau, Actel, que agrupa 150 cooperatives agràries.

El reportatge analitza igualment alguns dels grans temes de debat en el món cooperatiu: les fusions impulsades pels governs, tant l'espanyol com el català, i la preparació dels socis elegits per les juntes gestores per controlar unes empreses que competeixen cada dia en mercats més complexos.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3