400 km

"30 minuts" aborda, en un document d'urgència,  l'esdeveniment a partir del qual girarà el debat polític a Catalunya i a Espanya posterior a l'Onze de Setembre: la cadena humana que travessarà el país en favor del procés sobiranista.

Fa 24 anys, els països bàltics, Estònia, Letònia i Lituània, van protagonitzar una acció reivindicativa sense precedents: fer una cadena humana de més d'un milió i mig de persones que unís les tres repúbliques per cridar l'atenció mundial en favor de la recuperació de la seva independència i la superació històrica del repartiment territorial de l'est d'Europa entre l'Alemanya nazi i la Unió Soviètica.

Inspirada en aquest precedent, l'Assemblea Nacional Catalana va decidir fer una rèplica a Catalunya en suport de les tesis sobiranistes. El repte també és majúscul: unir amb una cadena humana els 400 quilòmetres, a través d'un recorregut irregular i en alguns casos desdoblat, que separen les poblacións del Pertús i les Cases d'Alcanar.

Però de qui va ser la idea? Com es va preparar aquesta iniciativa que sens dubte tornarà a influir sobre el debat polític? "30 minuts" aborda un document d'urgència que, també amb la pinzellada de l'experiència bàltica, vol relatar el compte enrere de la Via Catalana: els dubtes d'última hora, els preparatius, el repte de la captura fotogràfica de la gran manifestació popular, el posicionament de la societat civil sobre l'acció... Un document viu, amb la veu dels testimonis, amb la vocació de servir d'instantània d'un esdeveniment que vol ser històric en el debat polític i en el procés de construcció nacional de Catalunya.

Diversos equips del programa seguiran exhaustivamet els organitzadors, els autors de l'esdeveniment a les xarxes socials que van proposar amb èxit la iniciativa, els participants en diversos punts del territori des de l'àmbit familiar...Un reportatge des del rerefons d'aquesta nova acció ciutadana durant la Diada de l'Onze de Setembre.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3