El "60 minuts" explica els avantatges i desavantatges de la moneda virtual

Saps què és exactament el bitcoin?

Les 5 preguntes bàsiques sobre el bitcoin que la majoria de gent que parla de bitcoins no sabria respondre. El documental "Bitcoin: el diner màgic" indaga sobre les qüestions bàsiques de la moneda que està trencant els esquemes de l'economia tradicional

Els diners són un element essencial a la vida. Actualment, en gairebé totes les transaccions de diners, hi intervenen tercers, com un banc o emissor de targetes de crèdit. Aquestes institucions són les que en realitat fan la transacció, els clients fan la petició i ells l'executen, si més no fins a la invenció del bitcoin. El "60 minuts" "Bitcoin: el diner màgic" ha aprofundit en aquesta nova moneda i el nou món que ha generat.

Què és exactament el bitcoin?

El bitcoin és una nova forma de diners, una moneda que només existeix a internet. De fet, el bitcoin són dues coses diferents: una moneda i una xarxa de pagament. I no ens ha passat mai que una mateixa cosa fos totes dues coses alhora. El dòlar és una moneda, però no és una xarxa de pagament. PayPal i Visa són xarxes de pagament, però no són monedes. El bitcoin és totes dues coses alhora.

Com funciona el bitcoin?

El bitcoin funciona amb un protocol de software que qualsevol persona pot instal·lar-se al telèfon o a l'ordinador. Un cop instal·lat, pot interactuar amb qualsevol altra persona de qualsevol banda del món sencer que també estigui fent servir el software de bitcoin. Aquest programari generalment rep el nom de "cartera". Una cartera digital que emmagatzema bitcoins i permet al seu propietari traspassar-ne d'una cartera a una altra. I com es fa per enviar bitcoins a una cartera? Doncs, només s'ha d'escanejar el codi de la cartera on es volen transferir els diners i transferir-los.

Com s'aconsegueixen els bitcoins?

Es poden obtenir bitcoins acceptant-los com a pagament o comprant-los a alguna altra persona. També es poden comprar en una casa de canvi.

Quins avantatges té el bitcoin?

L'avantatge més evident és que no es necessita tenir un compte bancari per disposar de bitcoins. Aquest fet pot semblar anecdòtic, però en molts països del Tercer Món no tenen accés a comptes bancaris, potser ni tan sols disposen de carnet d'identitat per obrir-ne un. Però si tenen mòbil i accés a internet, ja poden comptar amb l'equivalent d'un banc al telèfon.

L'altre gran avantatge és que els moviments de capital no tenen intermediari. Amb el sistema bancari, encara que es tingui una targeta de dèbit i la contrasenya del compte corrent, no s'està en possessió directa dels fons. Cada cop que es fa un reintegrament o una transferència des del compte bancari, en realitat és el banc qui actua en nom del client i mou els fons. Tal com explica en el documental Trace Mayer, científic monetari i expert en cadenes de blocs, "el bitcoin és molt diferent en aquest sentit. Es basa en la criptografia de clau pública. Això vol dir que tu envies bitcoins amb una clau pública i llavors, per rebre'ls, hi has de poder accedir amb una clau privada". La clau privada és un número. Si es té la clau privada, s'hi pot accedir i fer-los servir.

En aquest fragment de "Bitcoin: el diner màgic" es pot veure el funcionament de la clau privada.

 

 

Quins desavantatges té el bitcoin?

Un dels principals desavantatges és que, si es perd qualsevol de les claus privades, es perd l'accés als fons. Així de simple, es perd. Amb els bitcoins el propietari controla completament els seus diners, però també és 100% responsable del que els passi. I aquí hi ha un altre dels desavantatges. Els usuaris estan acostumats a les targetes de crèdit, els comptes bancaris i Paypal. Si els roben la targeta, només cal que truquin a l'empresa emissora, la cancel·lin i llestos. Si els roben els bitcoins, no poden trucar a ningú per demanar ajuda.

 

El "60 minuts" "Bitcoin: el diner màgic" és un examen més a fons del bitcoin i del que implica. Un producte financer qualificat per Roger Ver, empresari de bitcoin, com "una tecnologia radicalment revolucionària per a tots els éssers humans del planeta".

 

 

Anar al contingut