Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una operació secreta per enviar infants cubans a Miami

Fugir del castrisme: "Operació Pedro Pan"

Un episodi desconegut de la guerra freda. Catorze mil menors cubans van ser enviats per les seves famílies als Estats Units i van créixer en orfenats o van ser adoptats. La por davant el castrisme va impulsar els seus pares a fer-ho, pensant que aviat es retrobarien. No va ser així.

A principis de la dècada dels 60, una operació clandestina organitzada per l'anticastrisme va enviar més de 14.000 infants cubans sols als Estats Units. Eren els tumultuosos anys posteriors a la Revolució Cubana. Molts cubans, també entre els que havien donat suport inicial a la revolució, se sentien traïts i temien l'acostament de Castro a la Unió Soviètica.

Tota mena de rumors alimentats per la CIA feien augmentar la por d'aquestes famílies de classe alta i mitjana-alta que el nou règim els separés dels seus fills per adoctrinar-los en el comunisme. És en aquest context que cal entendre com va ser possible que tants progenitors decidissin enviar els fills tots sols als Estats Units.

L'operació, totalment secreta, la van anomenar operació Peter Pan o Pedro Pan. Va ser dissenyada per les forces anticastristes amb el suport del govern dels Estats Units i l'Església catòlica. El sacerdot catòlic de Miami Bryan Walsh va facilitar els salconduits i va organitzar una xarxa de suport. Entre el desembre del 1960 i l'octubre del 1962 van sortir fins a 14.000 nens i nenes, amb comptagotes, en vols comercials. A alguns els van acollir parents i amics, però la majoria van ser separats del seu entorn i enviats a orfenats i campaments, o van ser adoptats sense el consentiment de la seva família biològica.

El cubà Eloy Cepero va ser criat per una família nord-americana
El cubà Eloy Cepero va ser criat per una família nord-americana

Si l'operació va ser organitzada pels Estats Units amb la intenció de desestabilitzar el govern cubà, com diu al documental el professor d'Estudis Llatinoamericans Lisandro Pérez, en tot cas no ho van aconseguir. La Revolució es va quedar i els pares dels nens i nenes no van poder seguir els seus fills cap a aquell somni americà. La separació, que havia de ser provisional, va acabar sent molt més llarga i dolorosa del que s'havia previst en un principi. Molts no van tornar a veure les seves famílies fins que ja eren adults. Així ho expliquen a "Operació Pedro Pan" els mateixos protagonistes, víctimes involuntàries d'aquest episodi desconegut de la guerra freda.

Dirigit per: Mauricio de Souza Dias i Kenya Zanata

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut