• Melilla: por del futur
  Veure vídeo

  Melilla: por del futur

  A Melilla, el gueto musulmà continuava oposant-se a la conflictiva llei d'estrangeria. L'economia de la ciutat depèn en part del comerç amb el Marroc i l'aïllament de Melilla condiciona també l'intens contraban. Mentrestant, els espanyols veien cada vegada més incerta en el futur la sobirania d'Espanya, salvaguardada per uns 8.000 soldats. El col·lectiu musulmà celebra, com tots els islàmics, la data del naixement de Mahoma amb una festa, a mitjans de novembre. Entrevistes a Dris Abdelkader Tieb, Manuel Matías, Fernando Morán, Amalio Jiménez i Manuel Blanco.

 • Ria d'Arousa: el món il·legal del marisc
  Veure vídeo

  Ria d'Arousa: el món il·legal del marisc

  La ria d'Arousa és la zona marisquera més important d'Espanya. De la ria en surt un 70% de la producció de marisc. Ara bé, una gran part d'aquest marisc s'agafa en l'època de veda, amb motors amb potència superior a l'autoritzada i sense respectar el creixement de les cries. Pescadors furtius i mètodes il·legals van motivar una forta tensió amb els que compleixen les lleis establertes. La tensió ha esclatat dramàticament en algunes ocasions; tres persones van morir assassinades i moltes més van resultar ferides.

 • Bèlgica: els Fourons, dividits per la llengua
  Veure vídeo

  Bèlgica: els Fourons, dividits per la llengua

  Fourons és un municipi que, des de la divisió lingüística de Bèlgica, pertany a la zona flamenca, malgrat que la majoria de la població és francòfona. Això ha provocat diversos enfrontaments que es van agreujar pel fet que l'alcalde es negava a parlar en neerlandès.

 • Riaño: el principi de la fi
  Veure vídeo

  Riaño: el principi de la fi

  Riaño, un poble de 500 habitants, havia de quedar enfonsat sota l'aigua, cosa que va motivar una forta protesta dels veïns, que discutien la necessitat de construir la presa i es negaven a abandonar el poble.

 • El Salvador: la lluita per la supervivència
  Veure vídeo

  El Salvador: la lluita per la supervivència

  Reportatge sobre els efectes del terratrèmol del 1986 a El Salvador, un país ja molt castigat per la crisi econòmica i la guerra civil. Entrevistes al president Napoleón Duarte, que justifica la falta d'efectivitat de l'ajuda oficial amb una postura paternalista i acusa la guerrilla de boicotejar-la, i al teòleg jesuïta Jon Sobrino, que manté la postura contrària.

 • La ruta de Colom
  Veure vídeo

  La ruta de Colom

  Als Estats Units, després d'un treball de 5 anys, investigadors de la National Geographic Society van arribar a la conclusió que Cristòfor Colom el 12 d'octubre del 1492 va arribar a Amèrica a l'illot Samana, a les Bahames, i no a l'illa de San Salvador (Huanahani), com es creia fins aleshores. Joseph Judge, director de la investigació, va presentar a Washington el treball de recerca ajudat amb fotos, pel?lícules i mapes. Segons un dels experts, Louis Marden, la hipòtesi tenia un 90% de probabilitats de ser correcta. L'historiador espanyol Javier Malagón opinava que el debat sobre aquest descobriment dins de la comunitat científica quedaria tot just obert quan aparegués l'article a la revista de la National Geographic Society.

 • Evangèlics: esperant els miracles
  Veure vídeo

  Evangèlics: esperant els miracles

  Uns set mil feligresos de l'Església evangèlica, branca pentecostal, es van reunir al Palau dels Esports de Barcelona per fer un acte religiós amb el predicador Yiye Avila. El punt àlgid de la cerimònia "Impacto de Dios" era l'espectacle que suposava aconseguir miracles per als disminuïts psíquics, físics i per a tots els malalts enfervorits que van assistir al xou. Aquest nou corrent religiós, amb els orígens en sectors molt conservadors de la societat dels Estats Units, es volia estendre per Europa mitjançant Yiye, deixeble de Pat Robertson, futur candidat a la Casa Blanca. Altres protestants, com els baptistes, no creuen en aquests tipus de miracles i de moment Avila augurava la condemna eterna per als no conversos.

 • La guerra de l'or
  Veure vídeo

  La guerra de l'or

  La febre de l'or accelerava l'extermini físic i cultural de les tribus de pobles primitius de l'Amazones, al nord del Brasil. La disputa per les terres enfrontava els terratinents i els "garimpeiros" contra els 200.000 indis disseminats per la selva. La justícia de Brasília quedava molt lluny de la jungla, on preval la llei del més fort. El parlament del país només té un diputat de raça índia. Els 500.000 "garimpeiros" o buscadors d'or, que produeixen el 80% del mineral al Brasil, són aventurers que aspiren a ser rics acceptant condicions dures de treball i vivint en barracons o "garimpos" a la selva, on només hi ha prostitutes. Vida quotidiana i problemàtica d'una tribu macuixi molt aculturada i sota la pressió dels buscadors d'or. I vida quotidiana d'un grup ianomami que encara conserva moltes formes de vida tradicionals: caça, recol·lecció, xamanisme amb drogues al·lucinògenes, etc. Entrevistes al diputat indi Mario Juruna i al bisbe de Boa Vista Aldo Mongiano.

 • Crisi PNV: dos líders i un partit
  Veure vídeo

  Crisi PNV: dos líders i un partit

  La crisi en el PNV es va acabar amb l'escissió del partit: un 75% dels militants del PNV de Guipúscoa va decidir fer costat al sector crític, mentre que una setmana abans es creaven les bases d'un nou partit fruit de l'escissió: Nacionalistes Bascos.

 • Barcelona, més tribus que mai
  Veure vídeo

  Barcelona, més tribus que mai

  Londres és el paradís de les tribus urbanes. Punks, skins, heavys, rockers, mods, grups de joves que tenen els mateixos gustos i una estètica que els defineix com a manera de mostrar el seu descontentament amb una societat que no els agrada. Amb el mateix nom anglès, tots aquests grups es mouen per Barcelona.

 • Valls: la passió pels castells
  Veure vídeo

  Valls: la passió pels castells

  Reportatge sobre les dues colles castelleres de Valls: la Jove i la Vella. Per Sant Joan comença la temporada castellera i dura fins a l'octubre. Es mostra com va començar la rivalitat entre les dues colles.

 • Greenpeace: campanya al Mediterrani
  Veure vídeo

  Greenpeace: campanya al Mediterrani

  L'organització ecologista Greenpeace ha decidit fer una campanya de denuncia sota el lema Salvem el Mediterrani. Durant tot l'estiu anirà d'un costat a l'altre denunciant els fets i les accions que provoquen la lenta agonia d'algunes espècies marines. La campanya va començar aquest mes i un equip del programa ha seguit les primeres activitats del "Sirius".

 • Eivissa: retrat de família
  Veure vídeo

  Eivissa: retrat de família

  Vuit anys enrere, una fotografia de promoció de la discoteca Pacha d'Eivissa havia reunit diversos personatges que es van convertir en una part de la vida de l'illa. El 1986 es va repetir la fotografia, però en aquests vuit anys van canviar moltes coses. Nous personatges, noves modes i una nova manera de viure, tot combinat amb un cert desencant, componen una fotografia molt especial, un retrat de família de l'illa.

 • Damnificats: l'altra cara del Mundial
  Veure vídeo

  Damnificats: l'altra cara del Mundial

  Informe sobre els damnificats del terratrèmol de Mèxic del 1985, que vuit mesos després encara vivien a l'aire lliure.

 • Andalusia: la marca de l'emigració
  Veure vídeo

  Andalusia: la marca de l'emigració

  Reportatge dedicat a la situació d'Andalusia, marcada per l'atur, l'emigració i l'estat del camp. Se centra l'atenció en dues cooperatives que van començar a funcionar amb la participació d'emigrants que van tornar a Andalusia després de l'època daurada en què es trobava feina a l'estranger sense problemes.

 • Londres: un país sense govern
  Veure vídeo

  Londres: un país sense govern

  L'executiu de Margaret Thatcher va decidir dissoldre els òrgans de govern de les grans ciutats del Regne Unit. En aquell moment, Londres no tenia un gran ajuntament, sinó que la governaven petits consells de districte. Com afectaria la decisió de Thatcher a la capital del Regne Unit?

 • Unió Soviètica: promeses de canvi
  Veure vídeo

  Unió Soviètica: promeses de canvi

  Visió de la vida quotidiana a la Unió Soviètica a través de dues parelles, una de jove que es casa i un matrimoni format per una soviètica i un nord-americà que tenen problemes per sortir de l'URSS.

 • Llengua catalana: una lenta normalització
  Veure vídeo

  Llengua catalana: una lenta normalització

  Informe sobre la normalització del català a Sant Vicenç dels Horts, amb motiu del Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana. En aquesta població del Baix Llobregat, un 27% dels habitants parlaven català, un 50% no l'entenien, hi havia un 12% d'analfabets i força immigrants. L'any 1986 hi vivien 22.000 persones, mentre que el 1960 no arribaven a 6.000. Els castellanoparlants també mostren que volen la normalització lingüística. Anàlisi de la situació mitjançant el testimoni de Luis Carbajo i família, Jordi Mare, Antonia Moreno i Josep Florensa.

 • Líbia: crònica d'urgència
  Veure vídeo

  Líbia: crònica d'urgència

  Crònica sobre les seqüeles del bombardeig nord-americà sobre Líbia del 14 d'abril del 1986. Avaluació dels danys produïts, imatges del bombardeig i testimoni del sindicalista andalús Francisco Casero, que era a Trípoli com a membre d'una comissió d'estudiants i jornalers andalusos.

 • Comunitat jueva: tradició, tradició...
  Veure vídeo

  Comunitat jueva: tradició, tradició...

  El reportatge mostra alguns aspectes de la vida de la comunitat jueva de Barcelona a partir del casament entre dos joves jueus sefardites.

Anar al contingut