Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Efectes de la crisi sanitària

"30 minuts" ha analitzat com la pandèmia colpeja el sector turístic

La crisi del coronavirus ha colpejat directament el sector turístic, un dels motors més importants de l'economia catalana, que s'ha aturat d'un dia per l'altre. Els 19 milions de turistes estrangers que ens visiten cada any no han vingut, i això ha fet trontollar el país.

El sector, que s'havia mostrat resilient en les crisis anteriors, ha ensenyat aquesta vegada la seva cara més fràgil i vulnerable. La caiguda del turisme internacional ha arrossegat altres sectors com el comerç, el transport i l'alimentació.

Els esforços se centren ara en la seva recuperació, però han sorgit moltes veus que pensen que és una oportunitat única per repensar el model turístic. "És ara o mai", com diu el professor de la Universitat de Girona José Antonio Donaire.

El "30 minuts""Sense turisme" aprofita aquesta oportunitat per reflexionar sobre aquesta nova realitat. Hem anat a conèixer quins són els problemes que afronten els empresaris turístics i hem recollit les seves reflexions en destinacions com Barcelona, Salou, el Pallars Sobirà, el Solsonès i Eivissa.

El programa presenta propostes alternatives al model turístic de sol i platja. Unes propostes de turisme menys massificat que intenten minimitzar l'impacte ambiental i social que genera aquesta mobilitat humana creixent i que, sobretot, busquen complementar-se amb els sectors econòmics tradicionals dels diversos territoris.

Com diu l'antropòloga Fabiola Mancinelli,

"El turisme devora el seu objecte de desig, creant dinàmiques i processos de mercantilització."

El programa ha estat testimoni d'aquestes contradiccions a Isil, al Pallars Sobirà, on els últims anys milers de visitants es concentraven la nit de Sant Joan per veure la baixada de les falles.

Sense visitants, els veïns d'Isil han gaudit d'una celebració íntima que els ha fet reviure les falles d'abans del boom turístic, però també els ha recordat els pitjors anys del despoblament del Pirineu, quan les falles van estar a punt de desaparèixer.

"El turisme que ens ha donat tant i ens ha pres tant..."

És la frase d'una de les entrevistades, que il·lustra molt bé la relació d'amor i odi que tenim amb el turisme.

Un reportatge de Lluís Jené amb la col·laboració de Montse Jaén

Muntatge:  Bernat de Ferrer

Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Lluís Jené

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut