Protegir els defensors dels drets humans, un deure del govern
Quina feina ha fet el Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans amb en César, la Kathelin, la Diana i la Lilia, els protagonistes del reportatge "Morir pels Drets"? Ho explica la Yoya Alcoceba, directora general de Cooperació al Desenvolupament
D'aquí tot just un any en farà 75 que l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans. Una fita històrica i necessària que ha permès avançar molt en la protecció dels drets fonamentals arreu del món. I ho hem de celebrar. Però, malauradament, també constatem que queda molt per fer, i que els drets bàsics estan greument amenaçats en molts racons del planeta.
Ho constatem cada dia als informatius, a través de casos molt mediàtics com els de la guerra d'Ucraïna o la vulneració de drets que pateixen les dones iranianes. Però hi ha molts més casos cada dia i arreu, molt sovint fora del focus mediàtic, i és responsabilitat de tots fer-los visibles i lluitar per combatre'ls.
Casos com els del César, la Katherin, la Diana i la Lilia, joves de Colòmbia i de Mèxic que viuen perseguits i amenaçats per haver aixecat la veu en defensa dels pobles indígenes, dels camperols, del medi ambient. Joves que s'estan jugant la vida per defensar els drets humans i que mereixen no només tot el nostre respecte, admiració i atenció, sinó tots els esforços necessaris per a la seva protecció i per contribuir que puguin continuar la seva lluita amb seguretat i dignitat.
Són els quatre últims joves que s'han acollit al Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans del Govern, i protagonitzen el documental Morir pels drets', un 30 minuts' produït per Televisió de Catalunya en col·laboració amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Amb ells ja són 18 les persones que el programa ha acollit des del 2017. Són persones en situació de risc per haver defensat els drets humans a Colòmbia, Mèxic, el Salvador, Nicaragua i les Filipines. El govern de Catalunya els ofereix una acollida temporal de sis mesos, atenció psicològica, cura i descans. L'objectiu d'aquest acompanyament integral és cuidar i defensar els que defensen. Però també trencar el seu anonimat i augmentar el seu suport internacional: per això, posem a la seva disposició una estratègia per reforçar el seu activisme i les seves xarxes de suport. I, evidentment, fem una anàlisi de riscos per assegurar que el retorn als seus llocs d'origen es fa en les millors condicions possibles de seguretat.
La protecció dels drets humans ens interpel·la a tots, és una lluita diària i compartida que cal fer involucrant com més actors millor. Per això, les persones que s'acullen al programa de protecció se seleccionen de la mà de les ONG catalanes que tenen vincles estrets amb les organitzacions a les quals pertanyen als seus països d'origen. Això garanteix els lligams de confiança i suport necessaris. Ara mateix està en marxa el procés de selecció per posar en marxa una altra edició, la setena, i a principis de l'any que ve arribaran a Catalunya persones que estan en risc a Colòmbia, el Sàhara o la República Democràtica del Congo.
El programa de protecció no s'atura perquè la vulneració dels drets humans no s'atura. Posar Catalunya i el seu Govern al servei de les persones que es juguen la vida en defensa dels drets dels altres és una obligació. Assumim com un deure la protecció dels defensors dels drets humans.
I per això, més enllà de l'acollida temporal de persones en risc, Catalunya té una estratègia àmplia de prevenció, protecció i suport als defensors i defensores dels drets humans. Impulsem projectes sobre el terreny i oferim subvencions per les cases d'acollida i els mecanismes de reubicació i retorn de les persones amenaçades als seus països. Per enfortir la tasca de protecció, també hem establert acords amb les agències de les Nacions Unides que vetllen pels drets humans i promovem l'intercanvi d'experiències entre diferents actors per millorar les polítiques públiques en defensa dels drets fonamentals.
La tasca és enorme i exigeix coordinació i molta acció, tant a nivell global com en l'àmbit local. Per això l'educació i la sensibilització són fonamentals. El govern promou iniciatives orientades a sensibilitzar la població en general i especialment els més joves. I per això sumem esforços amb diferents actors del món cultural i artístic, per impulsar iniciatives vinculades a l'àmbit audiovisual o les xarxes socials.

El documental Morir pels drets' n'és el millor exemple. Alhora, a través dels ulls de les defensores que acollim a Catalunya, podem sensibilitzar dels reptes globals i convidar a l'acció en unes lluites que també, al cap i a la fi, són les nostres. Defensant els drets humans a Mèxic o a Colòmbia es defensen també a Catalunya.
Les històries del César, la Katherin, la Diana i la Lilia ens inspiren per seguir apostant i redoblar els esforços amb el Programa Català de Protecció i amb la tasca necessària legal, legítima i digna de defensar els drets humans. I en concret, la de defensar i protegir aquells que defensen i protegeixen els drets humans.
El govern de Catalunya està compromès amb aquesta lluita i la protecció dels drets humans impregna totes i cadascuna de les decisions que prenem.
Fa poques setmanes, la població mundial va superar els 8 mil milions d'habitants. Això vol dir que tenim, ni més ni menys, 8 mil milions de raons per seguir defensant els drets humans. Aquí i arreu. Avui i cada dia.
- ARXIVAT A:
- Drets humans