"Pujol, els secrets d'Andorra", a "30 minuts"

Per què ara un reportatge del cas Pujol?

A les portes del judici i amb la investigació tancada, hem cregut que era el millor moment per explicar d'una manera clara i des de tots els punts de vista l'enrevessat cas Pujol.

imgauto34

Director de "30 minuts"

@Quatrecantons

Segons m'ha explicat Eduard Sanjuan, que va ser director de "30 minuts" entre el 2008 i el 2017, el dia que es va fer pública la informació sobre un moviment bancari que la família Pujol va fer en un banc d'Andorra amb diners no declarats i, sobretot, després que el mateix Jordi Pujol en va fer una declaració pública per explicar-se, ja es van proposar rodar un reportatge sobre el cas.

El problema que van tenir en aquell moment i en els altres intents que hi va haver de dedicar-hi un programa és que gairebé ningú en volia parlar, que hi havia més soroll que informació i que l'únic reportatge possible era un resum del que des dels mateixos programes informatius de TV3 i la resta de mitjans anirien desgranant sobre aquest tema, en els mesos que seguirien a aquell 25 de juliol del 2014.

"30 minuts" no ha tingut mai la voluntat de ser un informe setmanal que faci un repàs del que ja s'ha dit i publicat, sinó que, des de sempre, ha construït els reportatges a partir d'un conjunt coral, de veus contraposades i d'informació innovadora, que aporti elements per a la reflexió.

I amb aquesta intenció, vam decidir que el moment més pertinent per afrontar l'elaboració del reportatge sobre el cas Pujol era a partir del dia en què el jutge que porta el cas, José de la Mata, tanqués la investigació que va començar el 2014.

I això va passar el 16 de juliol del 2020, quan el jutge va fer pública la resolució de 509 pàgines sobre el cas i va firmar una interlocutòria per enviar a judici l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills, acusats d'organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat documental i de delictes contra la hisenda pública.

És a partir d'aquest moment que un equip de "30 minuts" format per Genís Cormand, Xavier Bonet i Txus Navarro es va posar a treballar per explicar d'una manera clara i des de tots els punts de vista aquest enrevessat cas que durant 7 anys ha obert telenotícies, ha estat protagonista de programes de ràdio i televisió i ha omplert pàgines de diaris.

I no ha estat una tasca fàcil fer-lo perquè, tot i haver-se acotat judicialment el cas, encara hem trobat moltes reticències i resistències a voler-ne parlar, a aparèixer en aquest reportatge. És evident que falta saber-ne més i per això, segurament, caldrà esperar que s'hagi fet el judici i s'acabin de delimitar les responsabilitats que es puguin provar de cadascun dels encausats. Però el que finalment s'ha aconseguit és un producte televisiu que pretén explicar de la manera més pedagògica i clara possible què és el cas Pujol i la implicació de cada persona que pot acabar anant a judici, així com els punts de vista de l'acusació popular i de la defensa, amb arguments i explicacions sobre el que ha passat.

El reportatge aporta novetats significatives pel que fa a l'anomenada operació Catalunya, l'acció extrajudicial de la "policia patriòtica" en el cas Pujol, aportant una entrevista inèdita amb Joan Pau Miquel, exdirector de la BPA d'Andorra, que explica l'episodi que va acabar destapant aquest cas.

"Pujol, els secrets d'Andorra" és el primer i segurament no serà l'últim reportatge de "30 minuts" sobre aquest cas, però era del tot necessari perquè, a partir de l'exposició rigorosa, plural i equilibrada dels fets coneguts fins ara, cadascú pugui fer-se una idea prou completa i treure'n les seves pròpies conclusions.

Anar al contingut