Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"30 minuts": "La fi dels diners"

Es pot viure sense efectiu?

La pandèmia i la reconversió de la banca tradicional han reduït dràsticament l'ús de monedes i bitllets, els diners de tota la vida. Ja només un terç dels ciutadans els fan servir habitualment, segons el Banc d'Espanya. La digitalització està acabant amb l'efectiu, una tendència que és pràctica per a la majoria, però que crea problemes a diversos col·lectius

Quant de temps fa que tenim els mateixos bitllets a la cartera? Quant de temps fa que no anem al caixer a treure diners? Potser no en som conscients, però la digitalització està acabant amb els diners en efectiu. Només un terç dels ciutadans paguen amb bitllets o monedes habitualment, segons el Banc d'Espanya.

 

Des del 2008 han tancat sis de cada deu sucursals a Catalunya, més de 5.000 oficines (Reportatge "La fi dels diners")

 

Un canvi que han accelerat la pandèmia i la reconversió de la banca tradicional, que ha dificultat l'accés a l'efectiu. Des del 2008 ha tancat sis de cada deu sucursals a Catalunya, més de cinc mil oficines. "Les estadístiques mostren que entre un 60% i un 70% dels clients ja demanen més atenció digital", diu José Luis Martínez, de l'Associació Espanyola de la Banca.

 

El pagament amb el mòbil supera, fins i tot, la facilitat de pagar amb targetes de crèdit o dèbit, que també s'han virtualitzat (Reportatge "La fi dels diners")

 

I és que realment es pot viure a Catalunya sense bitllets, fent els pagaments amb targeta, amb sistemes com Bizum o Verse, o comprant online. Només cal fer una volta pel Mobile World Congress per veure que cada cop hi ha més aplicacions de pagament i que els neobanks, bancs online sense oficines, són una realitat que va guanyant clients. 

 

Cada vegada hi ha més establiments que envien el rebut de qualsevol compra per correu electrònic (Reportatge "La fi dels diners")

 

Moltes persones s'han adaptat a un sistema sovint més còmode i eficaç que el pagament en metàl·lic, però la digitalització crea problemes a col·lectius com la gent gran però també a persones amb discapacitat o immigrants sense papers. Així ho ha denunciat Carlos San Juan, que va recollir 600.000 signatures a la campanya "Soy mayor, no idiota". "A la digitalització, jo no li dic progrés -afirma San Juan-. El progrés millora la qualitat de vida de tothom, però la digitalització, no. Sempre deixarà exclosos."

 

Una queixa recurrent de moltes persones grans és la dificultat de dur a terme operacions complexes amb els caixers automàtics (Reportatge "La fi dels diners")

 

També creen recels aspectes com la confidencialitat de les dades o la seguretat dels pagaments digitals. "30 minuts" ha visitat Suècia, un país que està a punt d'acabar amb l'ús del paper moneda. Actualment, només l'1% de l'economia sueca depèn de l'efectiu. 

"Podem veure que potser som tres o cinc anys al davant d'altres països d'Europa, però ells veuen les mateixes tendències. Vull dir que potser som els capdavanters", diu Ragnar Olofsson, del comitè parlamentari que investiga la situació de l'efectiu. A través de Suècia, "30 minuts" analitza les conseqüències d'acabar amb el paper moneda.

 

Desapareixeran els bitllets com han començat a desaparèixer ja les monedes de menys valor? (Reportatge "La fi dels diners")

 

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Xavier Brichs
Imatge: David Bou
Producció: Hanneke Van Spaandonk

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut